Korab Dağı Tırmanışı ve Mavrovo Milli Parkı

Korab Dağı Tırmanışı ve Mavrovo Milli Parkı

ULAŞIM

 

** 19 Aralık 2016 Pazartesi günü, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanından, Üsküp Havalimanı’na ulaşmak üzere yola çıktık.

** İstanbul-Üsküp uçuşu kısa bir yolculuk. Yaklaşık 1 saat 10 dakika sürüyor. Aralık ayı olmasından dolayı uçak biletleri bir hayli ucuz.

Gidiş-dönüş toplam 340 TL’ye Pegasus Havayolları’ndan bilet aldık.

** Sabiha Gökçen Havalimanından öğlen saatlerinde yola çıktık ve saat 14.00 gibi Üsküp Havalimanı’na iniş yaptık.

** Türkiye ve Makedonya arasındaki saat farkı 2.

** Havaalanından inişte elinizdeki dövizi kolaylıkla Makedon Dinar’ına çevirebiliyorsunuz.

** 1 Euro = 61.3 Makedon Dinarı

** Üsküp Büyükelçiliği Telefon = 00389 (2) 310 4710

Üsküp Büyükelçiliği Çağrı Merkezi = 0090 312 292 29 29

Üsküp Büyükelçiliği e-mail = embassy.skopje@mfa.gov.tr

** Üsküp’ten Mavrovi Anovi Kasabası’na ulaşmak için iki yol var.

Otobüs terminalinden;

Üsküp (ana otobüs durağı) -Mavrovi Anovi (ara durak) -Rostushe Kasabası (son nokta)
Fiyat = 5 Euro
Otobüs saatleri = 9.30 – 14.45 – 16.40

Süre = 1 saat 20 dk

Taksiyle;

Fiyat = 80 Euro

Süre = 1 saat


MAVROVO MİLLİ PARKI

 

** Mavrovi-Anovi Kasabası, Mavrovo Milli Parkı içersindeki küçük bir kasaba. Kasaba, son derece küçük ve mütevazi. Mavrovo Gölü’nün kıyısında bulunuyor.

** Merkezinde, birkaç restoran, küçük bir market bulunuyor ve otobüs durağı bulunuyor. Özellikle kış aylarında son derece sakin ve ıssız.

** Mavrovi Anovi Kasabası yüksekliği 1276 metre.

** Mavrovi-Anovi Kasabası’nın en ilgi çekici özelliği, göl evlerinin güzelliği ve sakinliği. Birbirinden güzel göl evleri, orman içerisinde bulunuyor ve nefis göl manzarasına sahipler.

** Mavrovi Anovi Kasabası’na gelir gelmez bizi, otelinde kalacağımız, aynı zamanda rehberimiz olan Dimitar Popov karşıladı.

** Dimitar bölgede kaldığımız 4 gün boyunca bize gayet sıcak bir yaklaşım gösterdi. Kendisi de bir dağcı ve doğa aşığı olduğu için anlaşmamız çok kolay oldu.

** İlk gün gerçekleştirmek istediğimiz Korab tırmanışı, bizi dağın eteğine ulaştıracak bir araç bulamadığımız için bir sonraki güne ertelendi.

** Bu değişiklik canımızı sıksa da hemen program değiştirip Bistra Dağları ve Medenica faaliyetimizi Korab tırmanışının önüne aldık. 

** Dimitar’ın sahibi olduğu Ski Hut Gorica, 3 katlı, şirin bir göl evi.

Giriş katında mutfak, şömine ve kücük bir sohbet odası ve televizyon  bulunuyor.

İnternet 24 saat açık ve fiyata dahil.

İkinci kata ziyaretçilerin kalacağı 2 oda bulunuyor. Odalarda 3 adet ranza var ve her oda 6 kişilik.

** Ski Hut Gorica’nın fiyat bilgileri ise şöyle;

Günlük 1 kişi = 12 Euro

Kahvaltı = 5 Euro (İsveç kahvaltısı, kahve, çay, omlet, sebzeler, meyve, peynir)

Akşam yemeği = 8 Euro

Kahvaltı + Akşam yemeği = 10 Euro (Fasulye güveçleri, salatalar, pirinç yemekleri, patates yemekleri, güveçler)

Rehberlik = 100 Euro (6 kişiye kadar)  –

Araç kirası, benzin = 40 Euro

** Adres = Bela voda bb, 1256 Mavrovi Anovi

Dimitar Popov Telefon = 00 389 71 555 185

** Mavrovi Anovi Kasabası ve Mavrovo merkezi arası sadece 6 km. Uygun hava koşullarında asfalt yoldan iyi bir yürüyüş mesafesi.

** Mavrovi Anovi, Mavrovo arası taksi ücreti 5 Euro.

** Mavrovi Anovi ve Mavrovo merkezi arasında mutlaka gezilmesi ve fotoğraflanması gereken eski ve yeni iki klise var.

Mavrovo Gölü suları altında kalmış olan Saint Nicholas Ortodoks Kilisesi 1850 yılında inşaa edilmiş eski bir kilise. 1953 yılında kilise, göl suları altında kalmış.

** Yeni Saint Nicholas Kilisesi ise 1996 yılında yapılmış oldukça modern bir Ortodoks kilisesi.

** Mavrovo Kasabası kayak mevsimleri dışında, özellikle kış aylarında oldukça sessiz bir kasaba. Sokaklarda pek fazla insan görülmüyor. Birkaç otelin girişindeki barlarda ve birkaç restoranda yiyecek ve içecek bulabiliyorsunuz.

** Mavrovo Kasabasında toplamda iki adet kış kayak malzemesi satan dükkan görebildik. Teknik dağ malzemeleri satan hiçbir mağaza bulunmuyor.

** Yılın bu zamanlarında Mavrovo ve Mavrovi Anovi Kasabalarında akşam yemeğini çok geç bir saate bırakmamak gerekiyor. Restoranlar en geç saat 10’a kadar açık.


BISTRA DAĞLARI VE MEDENICA DAĞI

 

** Korab Dağı’na hazırlık amaçlı, Bistra Dağları’na bir antrenman yürüyüşü yapmaya karar verdik. Hedefimiz Bistra Dağları içerisindeki Mount Medenica’ya bir tırmanış gerçekleştirmekti.

** Medenica 2163 metreyüksekliğinde ve teknik bir zorluğu olmayan bir dağ. Galicnik köyünden kolayca ulaşılabiliyor.

** Ekip, Serdar Ayrılmaz, Utku Ayrılmaz, Cenk Ertekin ve Ümit Babalık’tan oluşuyor.

** Rehberimiz ve ev sahibimiz Dimitar’ın aracıyla Mavrovo Gölü’nden güney-batı istikametinde yükselerek, ormanlık bölgeyi takip ediyor ve Galicnik Köyüne doğru hareket ediyoruz.

** Orman yolundaki buzlanma nedeniyle araç bizi Galicnik Köyü’ne ulaştıramadı ve orman yolunun bitiminde aracı terk ederek öğlen saat 12.00’de yürüyüşe başladık.

** Bu antrenman tırmanışında Dimitar’dan rehberlik hizmeti almadığımız için Dimitar bizi bıraktığı noktadan almak üzere yanımızdan ayrıldı.

** Dimitar’a gidiş-dönüş ödediğimiz araç ücreti 20 Euro.

** Önce orman yolunu bitirdik ve asfalt bir yolu paralel takip ederek 1 saatte, bu mevsimde terk edilmeş haldeki küçük köy evlerine ulaştık.

Hiç mola vermeden asfalt yola devam ettik ve Mount Medenica tabelasını görüp  yoldan çıkarak yükselmeye başladık.

** Burada, yarınki Korab Dağı tırmanışı öncesi enerjisini harcamak istemediğini söyleyen Ümit yürüyüşü bıraktı ve 3 kişi yükselmeye devam ettik.

** Buradaki en büyük sorunumuz Medenica Dağının neresi olduğunu tam olarak kestirememiz oldu. Etrafımızdaki dağlar öylesine birbirine yakın ve hemen hemen eşit yükseklikte görünüyorlardı ki, hangisinin gitmek istediğimiz Medenica Dağı olduğuna bir türlü karar veremedik.

** Bunun bir antrenman tırmanışı olması, havanın birkaç saat sonra kararacak olması ve bu belirsizlik yüzünden altimetremiz 2000 metreyi gösterirken, iyi bir antrenman yaptığımıza düşünüp yükselmekten vazgeçtik ve saat 14.30’da iniş yapmaya karar verdik.

** 40 dakika içinde asfalt yola iniş yapıp Ümit’le buluştuktan sonra, ağır bir tempoyla ve bol fotoğraf çekerek saat 16.30’da Dimitar’ın bizi bıraktığı ormanlık bölgeye ulaştık ve aynı araçla Mavrovi Anovi Kasabasına doğru yola çıktık.


KORAB DAĞI TIRMANIŞI

 

 ** Sabah, bir kış tırmanışı için oldukça geç sayılabilecek bir saatte, 6.00’da uyanıp kahvaltı ettik ve Korab tırmanışına başlayacağımız Pobeda Bölgesine, Rehberimiz Dimitar’ın zar zor bulduğu bir kamyonetle yola koyulduk.

** Mavrovi Anovi Kasabasından, Korab tırmanışının başlangıç noktası Pobeda’ya ulaşmak için 2 yol tarifi var.

1. Tarif: R1202 karayolunu takip ederek Debar’a doğru hareket ediyorsunuz Kavşaktan sağa dönüp çakıl yolda 11 km’ye devam ediyor ve Pobeda’ya ulaşıyorsunuz.

 

2. Tarif: Mavrovi Anovi’den asfalt yolu takip ederek, Radika nehrine ulaşıyor, oradan da 10 km’lik stabilize yoldan Pobeda’ya varıyorsunuz.

** Yaz koşullarında bu iki rota’da oldukça rahat ve sorunsuz. Ancak kış koşullarında, asfalt yolun bittiği ve stabilize yolun başladığı bölgeden, normal bir binek aracı ile yer yer buzlaşmış yollardan geçmesi son derece zor. Kışın jeep türü bir araçla yola çıkmak zorunlu.

** Asfalt’ın bittiği yerden, Pobeda Bölgesine giden stabilize yolun uzunluğu 11 km.

** Mavrovo Gölü’nün batısındaki ormanlık vadiye giren aracımız önce Stezimir Kasabası sınır karakolunda durdu. Korab Dağının arkası Arnavutluk olduğu için Makedon polisleri, dağcıları sıkı şekilde kontrol ediyor. Rehberimiz Dimitar, araçtan inmemize bile gerek kalmadan pasaportlarımızı görevlilere gösterdi ve grubun sorumluluğunu aldığına dair bir kağıt imzaladıktan sonra sorunsuz bir şekilde karakoldan ayrılıp yolumuza devam ettik.

** Ancak aracımızın akıbeti, bir gün önceki Medenica yolculuğundan farklı olmadı. Yolda, akan suların donması sonucu buz yüzeylerden geçemeyen aracımız bizi Pobeda Bölgesine 2 kilometre mesafede, 1220 metrede bıraktı.

** Hem geç bir saatte yola çıkmamız, hem de normalde başlangıç rotamızdan 2 kilometre geriden başlamamız bize hayli ciddi bir zaman kaybettirdi.

** Serdar Ayrılmaz, Utku Ayrılmaz, Ümit Babalık, Cenk Ertekin ve rehberimiz Dimitar Popov’dan oluşan 5 kişilik ekibimiz, saat 8.45’de, ormanlık vadideki Stezimir patika yolundan, Pobeda Bölgesi’ne doğru yükselmeye başladık.

** 1 saatlik bir yürüyüşün ardından saat 9.45’de, Korab tırmanışının başladığı Pobeda Bölgesi’ne ulaştık. Pobeda Türkçe’de Zafer anlamına gelen bir sınır karakolu.

Kış aylarında tamamen boş.

** Burada 15 dakika, son hazırlıklarımızı yaptıktan sonra saat 10.00’da Korab Dağı’nın klasik rotasında yükselmeye başladık.

** Şansımıza hava son derece açık ve güneşli.

** Uzun ve kıvrımlı patika yoldan ayrılıp, sık ormanlık bir bölgeden ve dik parkurlardan yükseliyoruz.

** Yolumuzun üzerinde birkaç dağ çiftliğine rastlıyoruz. Geçtiğimiz çiftlikler kış aylarında terkedilmiş durumda.

** Sadece üzerimizdeki fazla kıyafetleri, 5 dakikalık bir molada çıkartıp yükselmeye devam ediyoruz.

** Ormanlık bölge bittiğinde karşımıza Korab Dağının kütlesi çıkıyor ama zirve kendini hala göstermiyor. Sert ama krampon gerektirmeyen bir parkurula sırt hattının sol tarafından yükseliyor ve sırt hattına ulaşıyoruz. İlk uzun molamızı burada veriyoruz.

** Molanın ardından yola koyuluyor ve dağ kütlesinin sağ dik yamacından uzun bir yan geçişe başlıyoruz. Kar, bu yan geçişte bir hayli sertleştiği için kramponlarımızı takıyor ve dikkatli şekilde ilerliyoruz.

** Yan geçiş bittiğinde yine dik bir kar-buz parkurundan, karşımızdaki Korab Dağının ana kütlesine doğru yükselmeye devam ediyoruz.

** Zirve sırtına yaklaştığımızda rüzgarın şiddeti bir hayli artıyor. O kadar artıyor ki ellerimi hissetmemeye başlıyorum. Çantamı çıkarıp ikinci Gore-tex eldivenimi hemen takıyorum. Bir süre sonra soğuktan acımaya başlayan parmaklarım ısınıyor.

** Dik kar-buz rotasının sonunda nihayet Korab Dağının zirvesi kendini belli ediyor.  Sadece on adımlık bir yürüyüşle ben, Utku ve rehberimiz Dimitar 2764 metrelik Korab Dağının zirvesine çıkıyoruz. Birkaç dakika sonra Serdar ve Ümit  de zirveye ulaşıyorlar.

** Zirveye, 15.30’da ulaşıyoruz. Tırmanışımız, Pobeda’dan 5 saat 45 dakika sürüyor. Kış şartları için fena bir performans değil.

** Bu zirve aynı zamanda Makedonya ve Arnavutluk’un sınır noktası. Korab Dağına Arnavutluk tarafından da çıkılabiliyor. Bu dağ, iki ülkenin de en yüksek noktası.

** Korab Dağı’nın Arnavutluktaki adı Maja e Korabit.

** Zirve, çok rüzgarlı olduğundan birkaç fotoğraf ve video çekerek hemen inişe başlıyoruz.

** Geç yola çıkmamız ve  aracımız bizi erken indirmesi yüzünden inişin bir bölümünü karanlıkta yapacağımız kesin. Yaklaşık 2 saat sonra hava kararıyor ve kafa lambalarımızla inişe devam ediyoruz.

** Rehberimiz Dimitar Popov, oldukça deneyimli ve tedbirli. Rotayı iyi bilmesi dışında GPS’e yüklediği rota bilgisi ile kör karanlık olmasına ragmen kolaylıkla yolumuzu buluyoruz.

** Kafa lambamı göl evinde unutmuş olmam inişi benim için çok eziyetli bir hale getiriyor. Birçok yerde önümü göremiyorum ama arkadaşlarım Serdar ve Ümit arkamdan gelerek bana kafa lambalarıyla ışık tutuyorlar.

** Sonunda gece saat 19.05’te Pobeda sınır karakoluna ulaşıyoruz. Biraz dinlendikten sonra Stezimir patika yolundan inişe devam ediyoruz. Çünkü aracımız bizi indirdiği yerde bekliyor olacak. Yani 1 saat daha yolumuz var.

** Rehberimiz Dimitar’ın en büyük endişesi, geç ve karanlığa kalmış olmamızdan dolayı aracın gitmiş olma ihtimali. Telefon çekmediği için araç şoförüne ulaşamıyoruz.

** Bitmeyecek gibi gelen inişin sonunda aracın farlarını görüyor ve hepimiz rahatlıyoruz.

** Aracımıza biniyor ve Mavrovi Anovi Kasabasına geri dönüyoruz, Kasabadaki bir restoranda tırmanışımızı güzel bir yemekle kutluyor ve Dimitar’ın göl evinde derin ve huzurlu bir uyku çekiyoruz.


KORAB DAĞI KOORDİNATLARI

 

DD Koordinatları = 41.78749685 20.541331168

DMS Koordinatları = 41°47’14.99″ N 20°32’28.79″ E

UTM Koordinatları = 34T 461887.97188781 4626284.3368904

(Korab Dağı ve Mavrovo haritası)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.