Kemaliye Doğa Sporları Şenliği

Kemaliye Doğa Sporları Şenliği

Bu yıl 39 yaşına giren, ‘Uluslararası Erzincan Kemaliye (Eğin) Kültür ve Doğa Sporları Şenliği’, Türkiye’den ve dünyadan birçok ünlü doğa sporcusunun katılımıyla gerçekleşti.

Wing Suit ve Basejump gibi iki tehlikeli hava sporunun tüm incelikleri sergilendi ve izleyicilerin nefesini kesen gösteriler yapıldı.

Yıllarca kültür şenliği adı altında yapılan ve 16 yıl önce merhum Vali Recep Yazıcıoğlu’nun anısını yaşatmak amacıyla doğa sporları şenliğine dönüştürülen Uluslararası Erzincan Kemaliye (Eğin) Kültür ve Doğa Sporları Şenliği’nin artık amacına ulaşmanın çok ötesinde bir anlamı var.

Türkiye’nin en önemli doğa sporları merkezi haline gelmeye başlayan Erzincan’ın şirin ilçesi Kemaliye, doğunun potansiyelinin nasıl ortaya çıkarılacağının en görünür örneği.

Her yıl daha geniş kitlelere ulaşan şenlikler, yapıldığı tarihlerde ilçe ekonomisine büyük bir katkı sağlıyor. Şenlikleri görmeye ve bu şirin ilçeyi tanımaya gelen onlarca doğa sporcusu ilçenin olanaklarına ve doğasına hayran kalıp yeniden gelme planları kuruyor.

Ulusal ve uluslararası düzeyde büyük ilgi gören, sportif ve kültürel etkinliklerin yer aldığı ve bu yıl 39’uncusu gerçekleştirilen, Uluslararası Erzincan Kemaliye Kültür ve Doğa Sporları Şenliği, 24 Haziran seçimlerinden dolayı bu yıl, iki bölüm halinde yapılacak.

18-22 Haziran tarihleri arasında yapılan birinci bölümde sadece Wing Suit ve Basejump’dan oluşan hava sporları ağırlıklı etkinlikler düzenlendi.

6- 9 Eylül’de ise, şenliğin ikinci bölümü yapılacak. Su sporları, dağcılık, dağ bisikleti, doğa yürüyüşleri, cirit ve fotosafari gibi disiplinler gerçekleştirecek ve kültür ve sanat etkinlikleri düzenlenecek.


DOĞA SEVGİSİ, SPOR VE KARDEŞLİK

 

Yukarı Fırat Havzası’nın merkezinde yer alan Kemaliye İlçesi, eşsiz doğası ve sahip olduğu tarihi kent kimliği ile Erzincan İlinin turizme açılan kapılarından biri durumunda. Kemaliye aynı zamanda Tarihi Kentler Birliğinin de kurucu üyesi. Şenlikler, Erzincan Valiliği, Kemaliye Kaymakamlığı, Kemaliye Kültür ve Kalkınma Vakfı (KEMAV) ile Kemaliye Belediye Başkanlığı tarafından gerçekleştirildi.

Hazırlık çalışmaları KEMAV öncülüğünde yapılan şenliğin ana temaları her yıl olduğu gibi bu yıl da ‘özgün kültür ziyafeti, doğa sevgisi, spor ve kardeşlik’ olarak belirlendi.

Şenliklerin fikir babası ve KEMAV Başkan Yardımcısı Dr Ferudun Çelikmen bir Kemaliyeli. Kendisi de bir doğa sporcusu olan Çelikmen, Kemaliye Uluslararası Doğa Sporları Şenliği ile bir çok il ve ilçeye örnek olmak yolunda ilerlediklerini söylüyor; “İlk olarak 16 yıl önce başladığımızda Türkiye’deki en çok katılımlı spor şenliği olmayı planlamıştık. Bugün Kastamonu’dan Samsun’a, Tunceli’den Antalya’ya, Artvin’e kadar bir çok ilimizin ve ilçemizin benzer işler yapmak için çaba gösterdiğini görüyoruz. Oradan fikir alışverişi için davetler alıyoruz. Buda bizim doğruları yaptığımızın önemli bir göstergesi.”


BASE JUMP SPORCULARI KEMALİYE’DE

 

Etkinlikler kapsamında, dünyanın 6 kıtasının, 12 ülkesinden, 18 sporcu heyecan kasırgasına dönüşen atlayışlar ve gösteriler düzenleyerek izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı.

Brezilya’dan Güney Afrika’ya, ABD’den Avusturalya’ya, Yeni Zelanda’dan İngiltere’ye kadar birçok sporcu Kemaliye ilçesine geldi.

Öncelikle, Türkiye’nin ilk ve tek Via Ferrata parkuru açılışı yapıldı. Bu 517 basamaktan oluşan parkuru tırmanan dünya çapındaki Wing Suit sporcuları, 900 metre yüksekliğindeki Fırat nehir yatağından, 1700 metre yüksekliğindeki Eğin Gabanı (Gaban yörede yüksek dağ geçitlerine verilen isim. Eskilerde, yüzlerce yıllık taş merdivenlerden oluşan bu tarihi yollardan ve geçitlerden geçen yöre insanı hayvanlarını yüksek yaylalara çıkarırlarmış) mevkiine çıktılar ve buradan ikili ve tekli akrobatik atlayışlar yaparak, Fırat Nehri’nin karşı yakasına, toplamda 4 km civarında havada uçuş gerçekleştirdiler.

Saatte 200 km hıza ulaşan sporcuların uçuş, çevre il ve ilçelerden gelen kalabalık bir seyirci kitlesinin büyük beğenisini kazandı.

Ayrıca sporcular artık dünyada adı bilinen ‘Sırat on Fırat’ hattından da başarılı ve heyecanlı atlayışlar gerçekleştirdi.


KARANLIK KANYON

 

Doğal güzellikleriyle de öne çıkan Kemaliye’de bulunan ve dünyanın en görkemli kanyonlarından biri olan Karanlık Kanyon her yıl daha fazla ilgi görüyor. Karanlık Kanyon tüm bu heyecan veren aktivitelerin yapıldığı yeğane yer.

600 metrelik duvarlarla çevrili Karanlık Kanyon’un yamaçlarına gerilen 500 metre uzunluğundaki özel hattın ortasına kadar ilerleyen usta sporcular kanyona serbest atlayış yapıyor ve vadi tabanına yakın bir mesafede paraşütlerini açıp belirlenen platforma iniyor. Bazı rüzgar değişimleri sonucu sporcular suya iniş yapmak zorunda da kalabiliyor.

Türkiye’de bir ilk olarak 2009 yılında Kemaliye Karanlık Kanyon’da gerçekleştirilen ve adrenalin tutkunlarının nefesini kesen Base Jump atlayışları, bu tarihten beri uluslararası boyutta tüm kıtalardan sporcuların katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Bu heyecan dozu yüksek aktiviteler dışında şenliklerde, uygulamalı model uçak atölye çalışmaları, Lütfi Özgünaydın Fotoğraf Sergisi açılışı, Bocik Sanat Atölyesi açılışı ve karma resim sergisi  yapıldı. Ayrıca Dr. Ferudun Çelikmen eğitmenliğinde Kemaliyeli gençlere temel dağcılık, doğada ilk yardım, arama-kurtarma ve via ferrata ilkeleri eğitimi veridi.


IAN FLANDERS’I ANMA

 

2015 yılındaki Kemaliye Şenlikleri sırasında, Karanlık Kanyon’da yaptığı base jump atlayışı sırasında hayatını kaybeden Ian Flanders bu sene de unutulmadı.

Kemaliye’deki Basejump ve Wingsuit etkinliklerinde bir çok ilki gerçekleştiren Amerikalı sporcu Flanders ölümünden sonraki her yıl, etkinliklerden önce anılıyor.

Bu seneki törende, portresinin lazerle kazındığı metal levhalar, karanlık Kanyon’daki ‘Sırat on Fırat’ atlayış bölgesine, kanyon zeminine ve ilçenin merkezindeki belediye binasına yerleştirildi. Amaç, Flanders’ın anısını yaşatmak ve Wingsuit ve Basejump için gelen sporculara yaptıkları işin ne kadar zor ve dikkat gerektiren bir aktivite olduğunu bir kez de hatırlatmak.


WING SUITING VE BASE JUMPING NEDİR

 

Havada düşüş hızını yavaşlatmak için özel olarak geliştirilmiş bir kıyafet ile yüksek bir yerden ‘düşerken’ serbest uçma eylemi. Genelde wingsuit ile uçma eylemine ‘wingsuit denilse de bu yanlış. Wingsuit yalnızca kıyafetin adıdır. İlk olarak 1990 ların sonlarında yapılmaya başlanmış. İngilizcede ‘wingsuit flying’ veya ‘wingsuiting’ diye geçer. Uçak, helikopter, ultralight, paramotor, tandem yamaç paraşütü gibi hava araçlarından veya yüksek uçurum, bina benzeri yerlerden atlayarak gerçekleştiriliyor.

Bu atlayışlar sırasında, gövde, kol ve bacak aralarında süzülme esnasında içi havayla şişen kısımların bulunduğu, düşüşü yavaşlatan bir kıyafet giyiliyor. Yere iniş esnasında paraşüt kullanılıyor. Düşerek süzülme esnasında saatte 200 km yi aşan hızlara ulaşıldığından tehlikeli bir spor olup, zaman zaman atlayışlar ölüm ile sonuçlanabiliyor.

BASE jump diye de nitelendirilen atlayış sporunda ise sporcular, B (Building- Bina), A (Antenna-TV kulesi), S (Span-Köprü), E (Earth-Uçurum,yar) gibi yükseltilerden kendilerini boşluğa bırakır, taklalarla yada serbest düşüşün ardında yüzeye belli bir mesafede paraşütlerini açararak inişlerini tamamlıyor.

Wingsuit Flying, içlerinde, tehlike ve yüksek adrenalin seviyesi itibari ile en uç zirve noktasında ki konumunu koruyor.


ETKİNLİKLERE KATILACAK SPORCULAR

 

Türkiye’den; Cengiz Koçak, Samet Baydar, Ferdi Toy.

Avustralya’dan; Wesley Ross Burrows, Benjamin Luke Johnston, Christopher Thomas Byrnes.

İngiltere’den; Thomas Berryman, Timothy Dennis Howell, Vincent Ian Ware, Mathew Charles Turcan.

İtalya’dan; Marco Milanese.

ABD’den; Gwillym Michael Hewetson

Fransa’dan; Julien Millot

Finlandiya’dan; Lassi-Pekka Pekkanpoika Ruuskanen

Rusya’dan; Mykta Antifyeyev

Güney Afrika’dan; Nicholas Scalabrino

Almanya’dan; Ryan Thomas Graney

Kanada’dan; Scott Ellison

Brezilya’dan; Victor Paccola Benassi


NASIL GİDİLİR

 

Kemaliye ilçesi, Malatya, Elazığ ve Erzincan’a hemen hemen eşit uzaklıkta.

Hava yolu ile Elazığ, Malatya ve Erzincan üzerinden Kemaliye’ye ulaşım sağlanıyor. Uçuş süresi 1 saat 20 dakika. Yine bu illerden Kemaliye’ye ulaşım, servis minibüsleri ile yaklaşık 3 saat.

Malatya, Elazığ ve Erzincan’a giden otobüslerle de Kemaliye’ye ulaşmak mümkün. Bazı turizm şirketleri Kemaliye’ye direkt seferleri var.

Kemaliye ile ilgili son aktivite ve doğa sporları haberlerini www.kemav.org.tr veya www.kemaliyesenibekliyor.com adreslerinden ulaşılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.