Aladağlar

Aladağlar

** Aladağlar tek kelime ile ifade edilirse, Türk dağcılığının merkezi ve başkenti konumunda. Toroslar’ın bir uzantısı olan Aladağlar konum olarak Orta Toroslar Bölgesi olarak adlandırılıyor.

** Kayseri, Niğde ve Adana illeri arasında bulunan dağ sırası, jeolojik yapısı, bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliği bakımından büyük bir zenginliğe sahip. Aladağlar’ın büyük bir bölümü 1995 yılında milli park ilan edildi.

** Aladağlar genel olarak 4 bölgeye ayrılır;

  • Kuzey Bölgesi
  • Yedigöller Bölgesi
  • Güney Bölgesi
  • Torasan Bölgesi

** Hacer Boğazı, Karagöl Deresi Vadisi (Kemikli Boğaz), Susuz Deresi Vadisi, Aksu Deresi Vadisi, Emli Boğazı, Aladağlar’ın önemli vadi sistemleridir.

** Aladağlar’ın ismini nereden aldığı ancak gün batımında anlaşılır. Güneşin son ışıklarında sarp zirveler önce altın gibi parlar sonra kızıl bir ateş parçasına dönüşür.


** Aladağlar bu özelliği ile sadece dağcıların değil, doğaseverlerin de gözdesi olma özelliği taşıyor. Her seviyede dağcıya uygun dağlar ve rotalarını içinde bulunduran Aladağlar, tur kayağı ile yapılan tırmanışlar ve translar için de uygun bir bölge aynı zamanda.

** Aladağlar bu özelliğiyle yabancı dağcıların da ilgisini çekiyor. Özelikle 1950’lerde yabancı dağcılar Aladağlar zirvelerinin ilk çıkışlarını başarıyla tamamladı. Hala yabancı dağcılar ve yürüyüşçüler özellikle yaz aylarında bölgeye akın ediyor.

** Her sene yüzlerce dağcının bölgeyi ziyaret etmesine rağmen Aladağlar’ın hala keşfedilmemiş rotaları bulunuyor.

** Aladağlar’ın kaya yapısı kalker kayalar. Dağ silsilesi içerisinde sadece Emli ve Barasama Vadileri’nde ormanlık alan bulunuyor. Aladağlar’da alpin bitki toplulukları gelişmiş.

** Aladağlar, dağcıların tırmanabileceği yüksekliği 2000 ila 4800 metre arasında değişen onlarca zirvesiyle, teknik tırmaniş rotalarıyla, derin ve görkemli vadileriyle gerçek bir doğa cenneti.

** Aladağlar Milli Parkı içerisinde, 3770 metre üzerinde dört zirve ve 3500 metre üzerinde 50 zirve bulunuyor.

** En yüksek zirvesi, 3767 metre yüksekliğindeki Kızılkaya Zirvesi.

** Aladağlar’ın en popüler ve en görkemli dağı ise, 3756 metre yüksekliği ve yıllarca dağcılara geçit vermeyen rotalarıyla Demirkazik Dağı.


** Büyük Demirkazık 3756 metre yüksekliği ve bir piramide benzeyen görünümüyle ürkütücü ve bir o kadarda çekici bir dağ. Dağın kuzey duvarı geçmişte Türk dağcılarına yaşattığı zorluklarla tanınıyor.

** Özellikle kış şartlarında tırmanılması çok zor olan Demirkazık Kuzey Duvarı ilk olarak Mart 1998’de Doğan Palut tarafından solo tırmanıldı. Ayrıca Demirkazık bu güne kadar altı Türk dağcının da ölümüne neden oldu.

** En yüksek zirvesi uzun süre 3756 metre ile Büyük Demirkazık zannedilirken 2008 yılında yapılan GPS ölçümleri sonucu aslında 3767 metre ile Kızılkaya olduğu tespit edilmiştir.

** Diğer ünlü ve yüksek zirveleri;

  • Emler Zirvesi, (3723 metre)
  • Kızılkaya (3767 metre)
  • Direktaş (3470 metre)
  • Küçük Demirkazık (3425 metre)
  • Kaldı (3734 metre)
  • Güzeller (3461 metre)
  • Alaca (3588 metre)
  • Vay Vay (3565 metre)


** Bu zirvelerin klasik rotaları dışında teknik rotaları dağcıları daha da cezbediyor. Ayrıca Demirkazık Dağ Evi’nden 15 dakika mesafedeki Çımbar Vadisi kaya tırmanışı çalışmak ve öğrenmek için de ideal bir bölge.

** Aladağlar’da dağcılar yılın her mevsimi tırmanış yapabilir. Ancak bölgeyi keşfetmek için Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları yağışın çok az olduğunu ve havanın nispeten açık olduğu zamanlardır. Eylül sonlarında yağmaya başlayan kar rotalardaki tırmanışları daha da zorlu bir hale sokuyor.

** Aladağlara 3 yoldan ulaşılıyor.

  • Batı’dan; Niğde’den araçla 1,5 saatte Çukurbağ veya Demirkazık Köyüne gidilir.
  • Güney’den: Adana’dan Karsantı’ya buradan da Acıman veya Trak yaylarına gidilir.
  • Kuzey- Kuzeydoğu’dan: Kayseri’den Yahyalı’ya, buradan da Barasama veya Büyük Çakır Köyleri’ne gidilir.


** Aladağlar’a ulaşım Adana, Kayseri ve Niğde’den kolaylıkla yapılabiliyor. Yollar kış aylarında çok şiddetli yağışlar dışında açık ve kullanılabilir.

** Ankara ve İstanbullu dağcılar genellikle dağa Niğde üzerinden ulaşıyor. Niğde’den binilen minibüs yaklaşık 1 saatte Martı Deresi ve Demirkazık köylerine ulaşıyor.

** Demirkazık Köyü’nde dağcılara hizmet veren Mümtaz Çankaya Dağ Evi bulunuyor. Dağ evinde yerli ve yabancı dağcılara konaklama ve yemek imkanı sağlanıyor. Mümtaz Çankaya Dağ Evi’nde 100 yatak, duş imkanı, kütüphane ve dinlenme salonları bulunuyor.

** Çukurbağ Köyü’nden hareketle 1,5- 2 saatlik bir yürüyüş sonunda Emli Vadisi’ne varılıyor. Buradan da, Kaldı (3734 metre), Güzeller (3461 metre) ve Alaca (3588 metre) zirvelerine tırmanmak mümkün.

** Alpin bitki kuşağı içinde yer alan Aladağlar Milli Parkı, 730 metreden 3767 metreye yaklaşik 3 bin metrelik yükselti farkına sahip. Bu özellik değişik yaşam ortamlarina yol açtiğindan alanda çok çeşitli bitki ve hayvan türü yaşiyor. Beşparmakotu gibi 9 bitki türü tüm dünyada sadece Aladağlar’da görülüyor. Çeşitli dağ çiçekleri içinde en önemlisi Kardelen Çiçeği.


** Aladağlar kuş türleri açisindan büyük öneme sahip. Bölgede, Kaya ve Dağ kartalı, Gökdoğan, Sakallı Akbaba, Kızıl Akbaba, gibi yırtıcı kuş türleri bulunuyor. Aladağlar ayrıca çok sayida kelebek türüne de ev sahipliği yapiyor.
Bölgede yaşayan hayvanlar içinde en önemlileri Dağ Keçisi, Ur Kekliği, Vaşak, Kurt, Tilki, Tavşan, Sansar ve Yaban Domuzu.

** Hacer Vadisi ve Hacer Ormanı’nda hala keşfedilmeyi bekleyen veya bilinen birçok mağara bulunmakta. Bilinenlerin en önemlileri Ulupinar Köylüleri tarafindan ‘Doğal soğuk hava deposu’ olarak kullanılan ‘Toprak Taş Mağarası’ ve sarkıtlarıyla ilgi çeken ‘Büyükdik Mağarası.’

** Tüm Toroslar’da olduğu gibi Aladağlar’ın su kaynağı bulunan bölgelerinde göçerler, bir başka deyişle yörükler yaşar. Çeşitli obalarda hayvan yetiştirerek, halı, kilim, çorap gibi el ürünlerini turistlere satıyorlar.
Aladağlar haritası

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.