Kilimanjaro Tırmanışı

Kilimanjaro Tırmanışı

 ** United Colors of Benetton’ın sponsorluğunda gerçekleştirdiğimiz Kilimanjaro Dağı tırmanışı, 22 günlük Afrika gezimizin en önemli ayağını oluşturdu. 

** Beş kişiden oluşan ekip, Cenk Ertekin, kameraman Aliço Güzelbeyoğlu, Dr. Tunç Tiryaki, Mimar Sinan Üniversitesi Dağcılık Kulübü’nden Ziya Çobanoğlu ve Cenk Sağman’dan oluşuyor.


Ulaşım

** İstanbul’dan Muscat ve Bahreyn aktarmalı bir uçakla Tanzanya’nın en gelişmiş şehri Dar Es Salaam’a ulaşılıyor. Bu şartlarda Tanzanya’ya ulaşmamız 1.5 gün sürdü.

**  Bizim tırmanışı yaptığımız yıllarda Kilimanjaro Dağının eteklerinde bir havaalanı yoktu. Ancak bölgenin çok turist alması nedeniyle Tanzanya hükümeti Kilimanjaro Dağının yakınlarına bir havaalanı inşa etti. Bu nedenle artık dağa ulaşmak bir hayli kolay.

** İstanbul’dan direkt uçuşla, yaklaşık 8 saatte Kilimanjaro JRO Havaalanına ulaşmak mümkün.

** Kilimanjaro Havaalanından, Kilimanjaro Dağına, en yakın yerleşim bölgesi olan Moshi Kasabası, 40 km uzaklıkta ve kasabaya ulaşmak yaklaşık yarım saat sürüyor.


Moshi Kasabası

 

** Tarih boyu Tanzanya’nın politik nabzını tutan Dar Es Salaam’dan, Kilimanjaro Dağı tırmanışının organizasyonunu yapmak için Moshi Kasabasına gittik.

** Kenya sınırı yakınlarındaki Moshi Kasabası, Arusha ile birlikte Kilimanjaro’ya en yakın yerleşim bölgesi.

** Kasabanın gelir kaynaklarından çok önemli bir kısmı Kilimanjaro Dağı’ndan geliyor. Kıtanın en yüksek zirvesine tırmanabilmek ve bölgede uzun yürüyüşler yapmak için her yıl bölgeye binlerce dağcı ve doğasever akın ediyor ve hepsinin yolları rehber ve taşıyıcı bulmak için Moshi’den geçiyor.

** Dar Es Salaam’da anlaştığımız Tanzanya’lı organizatör Kennedy daha önce birçok kere Kilimanjaro tırmanışı organize etmiş deneyimli bir rehber. Bizlerden 2 dağ rehberi ve 10 adet taşıyıcı ve tüm yiyecek ve barınma ihtiyaçları dahil kişi başı 450 Dolar talep ediyor.

** Bu fiyatı kabul edip geceyi Moshi’de bir otelde, geleneksel Afrika yemeklerinden tadarak ve 5 gün sürecek bu heyecanlı tırmanışa hazırlık yaparak geçiriyoruz.


Kilimanjaro Dağı Bilgileri 

 

** Kilimanjaro Dağı için uygun tırmanış zaman aralıkları oldukça uzun. Bölgede ekvatoral iklim şartları geçerli. Muson yağmurlarının etkili olduğu Nisan ve Mayıs ayları dışında, yılın her zamanı Kilimanjaro Dağına tırmanış ve trekking faaliyetleri düzenlenebilir.

Haziran ve Temmuz aylarında yağışlar devam etse de, tırmanışları iptal ettirecek kadar yoğun bir yağış olmuyor. 

** Kilimanjaro sönmüş bir volkan. Zirvesinde hatırı sayılır büyüklükte bir krater bulunuyor.

** Kilimanjaro 5895 metre yüksekliğiyle Afrika Kıtasının en yüksek dağı. Bu yüzden birçok dağcı ve macerasever bu dağa tırmanmak için bölgeye akın ediyor.

Saygın bir dağcılık projesi olan 7 zirveler projesinin bir ayağı da Kilimanjaro Dağı.

** Dağın üç adet zirvesi bulunuyor. Kibo (5895 mt), Mawenzi (5149 mt) ve Shira (3962 mt).

Kibo, Kilimanjaro’nun en yüksek noktası. (Uhuru Zirvesi adıyla da biliniyor)

** Kilimanjaro, dünyanın kütlesi en büyük tek dağı.

** İlk tırmanışı, 6 Ekim 1889 tarihinde, Alman Jeoloji Profesörü Hans Meyer ve dönemin ünlü Avusturyalı dağcısı Ludwig Purtscheller tarafından yapıldı.

** Kilimanjaro Milli Parkı, Kuzey Tanzanya’da yer alıyor ve 753 kilometrekarelik bir alana sahip. Park 1987’den beri Unesco Dünya Mirası listesinde.

** Kilimanjaro Milli Parkı’nı yılda ortalama 50 bin kişi ziyaret ediyor.

** Parkın girişi kişi başı 70 Dolar. Sonrasında yapacağınız ödemeler parkın içinde ne kadar kalacağınızla ilgili. Yaklaşık 1000 metre arayla kurulmuş bungalow kamplarında kalmak için ayrı paralar ödemeniz gerekiyor.

** Tabii para hesapları yapmadan sadece tırmanışın tadını çıkarmanın en güzel yolu bir tırmanış organizasyonuna dahil olmak. Bunun için Türkiye’den tur şirketleri uzun bir süredir hizmet vermekte.

** Türk firmaları kişi başı ortalama 1850 Euro ve 3000 Euro arasında fiyatlar veriyorlar. (Uçak biletleri ve Tanzanya içi ulaşım dahil)

** Tanzanyalı tur firmalarının sunduğu tırmanış programlarının fiyatları 1200 ila 1500 Dolar arasında değişiyor.

** Moshi ve Arusha Kasabalarından pazarlık yaparak daha ucuz fiyatlara tur rehberi bulmak mümkün. Tabii bu biraz riskli sayılabilecek bir seçim. Bazen düşük fiyata çok deneyimsiz rehberlerle tırmanışınız eziyete dönüşebilir.

** Bölgedeki sıcaklık hiç de rahatsız edici bir boyutta değil. En düşük görebileceğiniz sıcaklık gece 15 derece kadar. Gündüzleri sıcaklık değerleri 30 dereceye çıkabiliyor ancak bu asla rahatsız edici ve bunaltıcı bir ortam yaratmıyor. (Bu sıcaklık değerleri, dağın yüksek noktaları için geçerli değil)

** Diğer dağların tersine, Kilimanjaro’daki bitki örtüsü çok daha yükseklere kadar uzanıyor. Normalde 2500 metre üzerinde görülmeyen bitki örtüleri, Kilimanjaro’da 4000 metrede bile görülebiliyor.


Kilimanjaro Dağı Tırmanışı

 

** Kilimanjaro Dağına iki rotadan tırmanış yapılıyor. Machame rotası ve bizim tırmanacağımız Mawenzi rotası.

** Mawenzi rotasını seçmemizin dağcılık dışında bir nedeni var. Bu rota bize, yağmur ormanları, savan bir bölge, bir dağ çölü ve sonunda Afrika Buzullarını bir arada fotoğraflama imkanını sağlayacak.

** Önce Kilimanjaro Milli Parkı’nın  girişindeki 1800 metredeki Marangu Geçidine geldik. Burası, Moshi Kasabasına 42 kilometre uzaklıkta.

** Burada tırmanış boyunca rehberliğimizi yapacak Joshua ve yardımcısı Godlisten ve taşıyıcılarımızla tanışıyor ve tırmanış programı hakkında bilgi aldık.

** Joshua’nın söyledikleri etapların ne denli sıra dışı olduğunu gösteriyor. İlk gün yağmur ormanları, sonra savanlarla dolu bir ara bölge, daha sonra gerçek bir dağ çölü ve zirveye kadar Kilimanjaro’nun karlarıyla kaplı zorlu bir sırt.

** İkinci gün 2700 metre yüksekliğindeki Mandara Hut’a ulaşacağız. Oldukça keyifli ve 3 saat kadar kısa bir patika yürüyüşüyle ormanın ortasına kurulmuş ve büyük bungalov evlerden oluşan kamp alanımıza ulaşıyoruz.

** Afrika’nın görkemli ormanlarının ortasında hafif çiselen yağmur altında, İstanbul’da buraya gelmek için gösterdiğimiz olağanüstü çabanın hiçte boşuna olmadığını anlıyoruz.

** Akşam yemekleri beklemediğimiz kadar özenle seçilmiş. Tırmanış sürecinde iyi beslenmek başarıyı perçinleyen bir faktör. Tek problem her birimizin gitmeden bir gün önce olduğumuz aşıların kolumuzda yarattığı ağrılar.

** Tanzanya’ya ve birçok Afrika ülkesine gerekli aşıları yaptırmadan girmeniz mümkün değil. Sarı humma, tetanos, sıtma ve hepatit olmanız gereken en önemli aşılar. Ancak bu hastalıklardan en tehlikelisi sivrisineklerden bulaşan sıtma.

** Afrika Kıtası’nda her yıl bir milyon kişi sıtmadan ölüyor. Aşı olmak bile hastalığı önleyen bir yol değil. Afrika’dan ayrıldıktan sonra 2 ay ilaç kullanmaya devam edilmesi gerekiyor.

** Sabah, gurubumuzla birlikte tırmanışa başlayan İngiliz ve Avustralyalılarla birlikte 3720 metredeki Horombo Kampına doğru yola çıkıyoruz.

** Yeşilin giderek azalmaya başladığı ve savan bitkilerinin çoğaldığı rota oldukça rahat ve ekibimizin performansı oldukça yüksek.

** Kilimanjaro’nun zor parkurlarının daha başlamadığı düşüncesiyle 3720 metredeki bir başka bungalov kampı olan Horombo’ya ulaşıyoruz. Horombo’daki ortam hepimizi etkisi altına alıyor.

** Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen dağcılar ve gezginler burada toplanmış. Buradaki bulunan insanlar her gün şehirde rastladıklarımızdan çok farklı. Bir köşede Kazakistan stepleri, diğer bir köşede Alaska’nın soğuğu, yemek salonunda Nepal anıları anlatılıyor.

** Kilimanjaro, kıtanın en yüksek dağı olması dolayısıyla dağcılık eğitimi ve yüksek irtifa tecrübesi olmayanların bile tırmanış yapmayı istediği bir dağ. Bu nedenle çıkışlarda yaşanan en büyük sorun yükseklik problemleri.

Rehberler dağ tecrübesi olmayanları Horombo Kampında bir gece fazladan yatırıyorlar.

** Rehberimiz Joshua, performansımızın iyi olduğunu ve burada kalmadan yarın 4703 metredeki Kibo kampına çıkabileceğimizi söylüyor.

Ekibimizin Doktor üyesi Tunç Tiryaki’ye danışıyor ve yukarı çıkma kararı veriyoruz.

** Ertesi günkü çıkışımızda aşmamız gereken bir dağ çölü var. 4500 metrenin üzerine çıktıktan sonra yükseklik kendini göstermeye başlıyor.

** Önemli bir problem yaşamadan 4 saatte, 4703 metredeki son kamp olan Kibo’ya ulaşıyoruz.

** Bu noktada sıcaklık geceleri bir hayli düşebiliyor. Bu Afrika kıtası için alışılmadık bir durum.

** Son su kaynağı Horombo kampında olduğu için buraya bolca su taşımak zorunda kalıyoruz.

** Gece yarısı saat 1.00’de uyanarak, 5895 metrelik Afrika Kıtasının en yüksek zirvesini, 5 kişilik ekibimiz ve rehberlerimiz Joshua ve Godlisten’la birlikte deneyeceğiz.

** Özellikle rehberlerden yana çok şanslıyız. Joshua kondisyonu oldukça yüksek çok bilgili ve ağırbaşlı bir rehber. Godlisten ise 26 yaşında çocuksu tavırlı bir genç. 16 yaşında bir köylü kıza aşık. Ancak evlilik yolunda kızın ailesinin çıkardığı zorluklarla savaşıyor. Ona en yardımcı olan şeyin ismi olduğunu söylüyor. Godlisten yani “Tanrının dinlediği”.

** Gece yükseklikten dolayı hiç uyuyamadık. Gece yarısı saat 1.00’de Joshua bizi uyandırıyor ve tırmanış boyunca alışkın olmadığımız büyük bir sorunla yüz yüze geliyoruz.

Tanzanyalılar son tırmanıştan önce kahvaltı vermiyorlar. Sadece çay ve biraz bisküvi ile yaklaşık 1200 metre irtifa almak çok zor olacak.

** Rotada ilk ulaşılması planlanan yer 5 bin 685 metredeki Gillman noktası. Çok uzun ve eziyetli bir kulvar tırmanışından sonra 4.5 saatte Gillman’s noktasına ulaşıyoruz. Herkesin durumu genelde iyi.

** Şimdi önümüzde kitaplara, filmlere konu olmuş Kilimanjaro’nun karları var. Uzun görünen sırtın sonunda kara kıtanın en yüksek noktası, ona tırmanmayı isteyen konuklarını bekliyor.

** 5800 metreye ulaşıyoruz ve zirveye sadece 100 metre kalıyor. Son metreleri problemsiz bir şekilde tırmanıp Afrika’nın en yüksek noktası 5895 metrelik Uhuru Peak’e (Özgürlük zirvesi) ulaşıyoruz.

** Zirvede 1 ay önce Everest’te bulunmuş İngiliz dağcılar ve bir de Fransız ekibi var. 5000 metrenin üzerinde bir dağda 20 dakikadan fazla kalmak sakıncalı. Ekiptekilerin baş ağrıları arttığı için hemen inişe geçiyoruz.

** Çok eziyetli ve yorucu bir inişin sonunda Kibo kampına iniyor ve 1 saat dinleniyor ve hemen sonra Horombo kampına iniyoruz.

Çok yorgun ama gayet keyifli bir şekilde tırmanışımızı kutluyoruz.


Tanzanya Bilgileri

 

** Afrika Kıtası’nın kendi kendine yetmeye çalışan ancak fakirlikten bir türlü yakasını kurtaramayan ülkesi Tanzanya, Sosyalizmle yönetilen birleşik bir cumhuriyet.

** Ülkede İngilizce ve birçok dilin karışımı sonucu oluşmuş Swahili dili konuşuluyor. 

** 1974’te başkent, Dar Es Salaam’dan iç kesimlerdeki Dodoma’ya taşınmış.

** Topraklarında 120 dolaylarında etnik siyah grup barındırıyor. Bunun dışında İngilizler, Araplar, Hindistan ve Pakistan’ın çeşitli bölgelerinden gelen Asyalılar nüfusun diğer bir bölümünü oluşturuyor.

** 19. Yüzyılın ortalarından itibaren Avrupalıların Doğu Afrika’da yürüttüğü misyonerlik çalışmaları ve keşif gezileri kısa sürede o zamanki adıyla Tanganika olarak bilinen bölgenin sömürgeleşmesine yol açmış.

** 1891 yılında bölge, yapılan anlaşmalarla Alman korumasına verilmiş. Ancak 1. Dünya Savaşı sırasında İngilizler Doğu Afrika’nın tümünü işgal altına almış. 1964 yılında Tanganika ve Zanzibar Adası yönetimleri birleşip Tanzanya Birleşik Cumhuriyetini ilan etmişler.

(Kilimanjaro Haritası)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.