Julian Alpleri

Julian Alpleri

** Slovenya, eski Yugoslavya’dan ayrılan ilk ülke. Avrupa Birliğine yeni üye olan ülkeye giriş Shengen vizesiyle yapılabiliyor. Slovenler ülkeye ilk girişte Shengen’in kendi konsolosluklarından alınması zorunluluğu getirmiyor.Türkiye Slovenya Elçiliği – Ankara –  0312 405 42 21

Türkiye Slovenya Konsolosluğu – İstanbul –  0216 321 90 13

** Slovenya’nın başkenti Ljubljana. İstanbul – Ljubljana uçuş yaklaşık 2 saat. Mart ayında Adria Hava Yolları’nın uçak bileti fiyatı 375 Euro. THY’nin fiyatı gidiş-dönüş 205 Euro. Tabii tercih b şıkkı.

** Ülkeye giriş son derece sorunsuz. Kapıda sadece kalacağınız yerin adresi isteniyor. Davetiye sorunu yok.

Slovenya Türk Elçiliği – Ljubliana – 00 386 (1) 236 41 50 – 236 41 51

Adres: Livarska 4, 1000 Ljubliana


LJUBLJANA

 

** Julian Alpleri’ne aynı gün gitmek istemiyorsanız, Ljubljana’da kalınacak harika bir hostel var. Şehir merkezindeki Hostel Celica eski bir hapishane. Daha sonra hapishane bölgesi sanat merkezi haline getirilmiş. Celica Hostel’de alanın tam ortasında. Odalar iki kişilik hapishane hücresi. Kahvaltı dahil bir kişi 26 Euro. Ayrıca akşamları genç sanatçıların canlı performanslarını seyretmek  mümkün. Bir “Prison Break” gecesi geçirmek isteyenlere tavsiye olunur.

Hostel Celica: Metelcova 8, Sl-1000 Ljubljana  Tel: 00386 1 230 97 00

** Tüm Slovenya’da  Türk damak zevkine hitap eden yemek sayısı çok fazla. Menülerde bulunan her yemek son derece lezzetli. İlginç olan nokta, Slovenya restoranlarında genel bir standardın bulunması. Restoranların hepsi temiz, geniş ve yemek fiyatları hemen hemen aynı. Bira her yerde 2 Euro’nun altında. Gelen ana yemekler son derece doyurucu. Restoranlardan tıka basa yemiş şekilde en fazla 20 Euro vererek çıkıyorsunuz.

** Ljubljana çok küçük bir başkent. Nüfusu da kapladığı alan da Kadıköy kadar. İki tane büyük banliyösü var. Ancak son derece temiz ve gelişmiş bir Avrupa başkenti. İnsanların birbirlerine ve yabancılara gösterdiği saygı üst düzeyde. Hemen hemen herkes İngilizce’yi anlaşacak kadar biliyor. Ancak Slovence dışında konuşulan en yaygın dil Almanca.


BLED KASABASI’NDA KONAKLAMA

 

** Ljubljana’dan Julian Alpleri’ne ulaşmak için Bled Kasabası’na gitmek gerekiyor. Havaalanından yarım saatte bir kalkan otobüsler sizi Ljubljana merkezindeki otobüs garına 20 dakikada götürüyor. (4 Euro) Oradan saat başı kalkan otobüsler yaklaşık 1 saatte sizi Bled Kasabasına ulaştırıyor. (7.5 Euro)

Ljubljana’dan Bled Kasabası’na taksi 48 Euro.

** Bled aynı adı taşıyan gölü ile ünlü olan fantastik bir Sloven Kasabası. Etrafı yürüyerek 40 dakikada dolaşılabilecek gölün kuzey ucundaki kasaba Julian Alplerinde ve civar göllerde yapılacak dağcılık, kayak, kano, trekking, yüzme gibi sporlara merkez oluşturuyor.

** Bled’de, kış aylarında kalacak yer sorunu yok. Alp tarzı evlerde son derece geniş ve konforlu odalarda en azla 17 Euro ödeyerek kalabiliyorsunuz. Bizim kaldığımız ev’in adresi: Crtomirova 18 4260 Bled.  Tel: 00386 031 424 921

e-mail: andreja.kastelec@telemach.net

web: www.sloveniaholidays.com

** Bled Kasabası’ndaki yemekler tek kelimeyle olağanüstü. Her türden ızgarayı büyük bir özenle yapan Bled aşçılarının bana göre en favori yemeği Sarımsak Çorbası. Ayrıca yine sarımsak soslu Kalamar tava yiyenler Bled Kasabasına bir daha gitmek isteyecekler.

** Bled Kasabası’nda ve Slovenya’nın genelinde kahvaltı kültürü yok. Restoranlar ve barlar sabah kahvaltısı vermiyor. Kahvaltıyı çay ve fırından aldığınız Craussant’larla geçiştirmeniz gerek. Bu arada tiryakilerine söylemek gerek, ülkede siyah çay çok az var, demleme çay hiç yok.

Bled Kasabasıyla ilgili daha geniş bilgi için;

http://www.cenkertekin.com/2008/03/30/bled-kasabasi/

Linkinden yararlanabilirsiniz…


JULIAN ALPLERİ

 

** Julian Alpleri Türk dağcılar için bile fazla bilinmeyen bir dağ silsilesi. Dağların yüksekliği 3000 metrenin üzerinde değil.

** Julian Alpleri’nin en bilinen zirveleri;

Triglav (2864 m), Vrsaki (2448 m), Zelnarika (2320 m), Tosc (2275 m), Visevnik (2050 m), Meja (1996 m), Vogel (1922 m).

** Triglav ve Visevnik gibi zirvelere ulaşmak için Bled Kasabası’ndan Pokljuka bölgesindeki Rudno Polje’ye gitmek gerekiyor. Yazın Bled’den bu bölgeye otobüs var. Ama kış aylarında böyle bir olanak yok. Taksiler ise sadece gidiş için 30 Euroya yakın para alıyor. Bled, Rudno Polje arası 18 kilometre.

** Rudno Polje, bölgedeki kayak merkezlerinden biri. Ayrıca Triglav ve Visevnik tırmanış rotalarının başlangıcı. Extrem kayakçılar, kayaklarını sırtlanıp Visevnik zirvesi yakınlarındaki dik kulvarlardan Rudno Polje’ye iniş yapabiliyor. Ancak bu inişler sırasında tırmanış yapan dağcıların üzerine çığ düşürdükleri bir gerçek.

** Visevnik, 2050 metre yüksekliğinde ve Rudno Polje’den tek günde çıkılabilecek bir zirve. Tek problem kayakçılar düşürdükleri çığ sorunu. İyi bir karda Rudno Polje’den en fazla 3 saatte zirveye ulaşılabiliyor.

Biz zirveye 1.30 saatte ulaştık.


TRIGLAV DAĞI

 

** Triglav, Julian Alplerinin en yüksek zirvesi. Yüksekliği 2864 metre. Yazın çıkışı çok kolay. Rudno Polje rotasından 7 saatte zirveye ulaşılabiliyor. Kış çıkışı ise son derece problemli. Vadilerdeki kar birikmesi dağcılar için çok ciddi bir çığ tehlikesi de beraberinde getiriyor. Kar durumu nedeniyle zirvenin altındaki Krederica Bölgesindeki Triglavski Barınağına ulaşmak çok zor. Dağcıların yanlarında çadır getirmeleri şart.

Kışın rota üzerindeki barınaklardan sadece Triglavski açık. Diğer barınaklar Hazirandan Eylül ayına kadar açık. Triglavski Barınağı ayrıca bir meteoroloji istasyonu ve içinde her zaman birileri bulunuyor. Kışın tırmanmak isteyenler yerel rehberler Krma Vadisi yolunu tavsiye ediyor.

** Yazın rahat bir Triglav tırmanış programı şöyle;

1.gün: Rudno Polje’den’den Vodnik Barınağı’na hareket. (1817 metre)

Vodnik Barınağından Kredarici Bölgesi’ndeki Triglavski Barınağı’na tırmanış.

Triglavski Barınağı’na varış. (2332 metre)


2.gün: Triglav zirve tırmanışı (2864 metre)

Triglavski Barınağı’na iniş.


3.gün: Triglavski Barınağı’ndan, Rudno Polje’ye iniş.

Vodnik Barınağı – 00386 (0)50 615 621 – 00386 (0)51 607 211

Kredarici Barınağı – 00386 (0)4 531 28 64


JULIAN ALPLERİ’NDE YAPILABİLECEK ETKİNLİKLER

 

** Bölge dağcılıktan çok kayak aktiviteleriyle ünlü. Bölgede Rudno Polje, Vogel ve Kranja Gora Kayak Merkezlerine Avrupa’dan büyük bir ilgi var.

Bohinj Gölü civarındaki Vogel Kayak merkezindeki fiyatlar gayet uygun. Teleferikle Bohinj Gölünden kayak merkezine gidiş 10 euro. Kayak kirası ise 25 Euro.

** Bled Gölü’ne yarım saat uzaklıktaki Bohinj Gölü özellikle kış aylarında fotoğrafçılara doyumsuz görüntüler veriyor. Bohinj Gölü’nde yazın su sporları aktiviteleri yapılıyor.

** Ulaşım sorununun halletmenin ve ülkede bulunduğunuz sürece çok iyi vakit geçirmenin en iyi yolu araba kiralamak. Tüm Avrupa’da olduğu gibi Slovenya’da da araba kiralamak çok ucuz. Budget, Polo marka arabayı günlüğü 49 Euro’ya kiralıyor. Gün sayısı 4’e çıkarsa fiyat 40 Euro’ya iniyor.

** Araba kiralamanın bir diğer avantajı da, Slovenya’ya yakın AB ülkeleri Avusturya ve İtalya’ya birkaç dakika içinde girebilmek. Sınır gibi bir sorununuz olmadığı için Bled Gölü’nden 20 dakikada İtalya’ya, 15 dakika’da da Avusturya’ya geçiş yapabiliyor ve “Özgürlük ve medeniyet bu” deyip, durumdan büyük bir keyif alabiliyorsunuz.

** Julian Alpleri dışında Slovenya’da bir tatil yapmayı düşünenler için Adriyatik kıyısındaki  Piran Kasabası bulunmaz bir yer. Bled – Piran arası yaklaşık 2 saat. Piran’ın harika balık yemekleri en akılda kalan özelliği. Kasaba’nın mimari yapısı da bir o kadar muhteşem. Piran’daki Val Youth Hostel temizliği ve ucuzluğu ile tercin edilmesi gereken bir yer.

Kahvaltı dahil 22 euro.

Val-Youth Hostel Garni Hotel Gregorciceva 38a Piran

Tel: 00386 5 673 25 55

Web: www.hostel-val.com

e-mail: yhostel.val@siol.net

** İtalya Trieste şehri araba kiraladıktan sonra gezdiğimiz bir başka şehir. Triste İzmir’in bir kopyası gibi. Tam bir sahil şehri. Ancak fabrikaların bir çoğunun sahilde olması şehrin en önemli handikabı.

Ayrıca Trieste, Slovenya’dan da diğer İtalyan şehirlerinden de daha pahalı.

Yanlış yere park etmemizden dolayı arabamızın Trieste’nin kenar mahallelerinden birine çekilmesi ve sonrasında ödediğimiz 200 Euro’luk ceza bu faaliyetin en sevimsiz bölümüydü.

(Julian Alpleri haritası)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.