Ağrı Dağı Tırmanışı

Ağrı Dağı Tırmanışı

** Ağrı Dağı, 5165 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek dağı.

Ağrı, sönmüş volkanik bir yanardağ.

Dağı’ın kuzey batısındaki Iğdır Ovası’ndan  yüksekliği 4500 metre. Güneyindeki Doğubeyazıt düzlüğünden yüksekliği 3400 metre.

** Küçük Ağrı Dağı 3896 metre yüksekliğinde ve Büyük Ağrı’nın doğusunda.

** Ağrı Dağı’nın klasik rotası Doğubeyazıt tarafından çıkılan Güney rotası. Doğubeyazıt 1650 metre’de Türkiye’nin İran sınır kapısı Gürbulak’tan önceki son yerleşim bölgesi.

** Ağrı Dağı tırmanışı için rehber almak isteyenlere Doğubeyazıt İlçesi birçok seçenek sunabiliyor. İlçedeki çeşitli turizm acentalarından Ağrı Dağı’na tırmanmak için rehberlik, ulaşım yük taşıma ve yiyecek seçeneklerini içeren turlardan yararlanılabiliyor.

** Doğubeyazıt’ta konaklanacak oteller oldukça iyi şartlarda hizmet veriyor. Yoğunluğun fazla olduğu yaz aylarında bile otel bulma sorunu yok. Kış aylarında sıcak su problemi dışında otel sorunu yok. Otel fiyatları 50-60 TL arasında.

** Ağrı Dağı’na tırmanmak için Ağrı Valiliği’nden ve Doğubeyazıt Jandarma’dan izin almak gerekiyor. İzin yazılarının valiliği en az 15 gün önce yazılması gerekiyor.

** Ağrı Dağı Kış Tırmanışı yaza oranla daha zor. Doğubeyazıt’tan kalkan araç yazın 2200 metredeki Çoktin Çiftliği’ne kadar dağcıları bırakabiliyor. Kışın ise araçlar yoğun kar yüzünden ancak Topçatan Köyü’nün biraz üstüne yani 1800 metreye kadar çıkabiliyor.

** Doğubeyazıt’tan sabah başlayan tırmanışın ilk gününde 200 TL’ye kiraladığımız araç bizi 1800 metreye çıkardı. Yaz şartlarında 3200 metreye çıkabilecekken saatin geç olması ve daha alçak bir irtifada olmamızdan dolayı ilk kampımızı 700 metre irtifa alarak 2500 metredeki bir düzlüğe kurduk. Gece, son derece soğuk geçti.

** İkinci gün, sabah kampımızı toplayıp yükselmeye başladık. 3200 deki Yeşil kampı geçip 300 metre daha yükselerek düzlük bir alanda 3500 metreye ikinci kampımızı kurduk.

** Üçüncü gün, 3500 kampını toplayıp ağır bir tempoyla 4200 metredeki son kampımıza yükselmeye başladık. Ağır başlayan ama sonradan hız kazanan tırmanışı 3 saat gibi bir sürede tamamlayıp 4200 metre kampına ulaştık. Çadırlarımızı kurmak için düzlük alanlar yarattık.

** Dördüncü gün, sabah karşı 3.30’da ekip kalktı ve 6.00’da gün doğuşuyla birlikte tırmanışa geçti. Ağrı Dağı Güney tırmanışı 4900 metredeki buzul geçişine kadar bir sırt tırmanışı şeklinde devam ediyor.

** Özellikle kış aylarında buzul geçişi çok tehlikeli olabiliyor. Cam buz halindeki parkur’dan kışın emniyet sistemleriyle geçmek şart. Ayrıca krampon ve kazma kullanmayı çok iyi bilmek gerekiyor. İskender Iğdır kazasının gerçekleştiği bölge burası.

** Zirve, buzul geçişi yapıldıktan sonra 200 metre mesafede. Ağrı zirve platosu geçilip ana zirveye ulaşılıyor.

** İniş yaklaşık 3-4 saat arası sürüyor. Dönüşte yine buzul geçişine dikkat etmek gerekiyor. Kışın 4200 kampına inmek yeterli. Yaz tırmanışlarında 4200 kampı toplanıp direkt 3200 kampına hatta Doğubeyazıt’a inmek bile mümkün.

** Beşinci gün, 4200 kampı toplanıp uzun bir iniş sonrasında gece yarısı Doğubeyazıt’a ulaştık.

NUH’UN GEMİSİ EFSANESİ

Büyük tufandan sonra Nuh Peygamber tarafından yapılan geminin Ağrı Dağı’na oturduğu kutsal kitaplarda sıkça sözü edilen bir efsane. Ağrı Dağı eteklerindeki Üzengili Köyü yakınlarındaki gemi iskeleti bu bölümün en ilgi çeken noktası.

Nuh tufanı sonucunda karaya oturan geminin burada kaldığı öne sürülmekte. Buranın halk arasındaki adı, Cudi Dağı. 13. yüzyılda Marko Polo da  Ağrı Dağı’nda araştırma yapmış, seyahatnamesinde bu araştırmadan bahsetmiş.

1983 yılından itibaren kutsal geminin kalıntılarını burada arama çalışmaları hızlanmış. Başta James Irwin olmak üzere Amerikalı araştırmacılar burayı çok yönlü incelemiş. Türk bilim adamları (Atatürk Üniversitesi ve MTA Enstitüsü elemanları) da bu oluşumu bilimsel yönden incelemişlerdir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklar Yüksek Kurulu 17 Eylül 1987’de gemi kütlesinin ‘Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlığı’ özelliği gösterdiğini belirtildiğinden, burası doğal sit alını ve açık hava müzesi olarak koruma altına alındı.

Tevrat’ta ve bazı kitaplarda Nuh’un Gemisi’nin tufandan sonra Ararat Dağı’na   oturduğu yazılı. Kuran- ı Kerim’in Nuh Suresinde geminin Cudi Dağı’nda olduğu belirtilmekte.

GEREKLİ BİLGİLER

Doğubeyazıt İsfahan Otel – 0472 312 43 63 (Dağ organizasyonu, rehber ve araç kiralama işlemleri bu otelden yapılabiliyor.)

Doğubeyazıt Kaymakamlığı – 0472 312 60 75

Doğubeyazıt Jandarma Komutanlığı – 0472  313 77 45

Doğubeyazıt İl Turizm Müdürlüğü – 0472 215 37 70

Ağrı Valiliği – 0472 215 10 16

Ahmet Çoktin – Ağrı Dağı’nın sahibi olduğunu iddia eden kişi. Ayrıca bir turizm şirketi var. Dağ organizasyonuyla ilgileniyor. – 0542 684 95 82

(Ağrı Dağı haritası)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.