Elbrus

Elbrus

** Elbrus Dağı tırmanışı, Cenk Ertekin ve Utku Ayrılmaz’dan oluşan iki kişilik ekip tarafından gerçekleştirildi.

** Tırmanışın yapıldığı tarihler; 20 Eylül – 30 Eylül 2002.

** Tırmanışta, Türk ekibi dışında, Belçika, Ukrayna, Japonya ekipleri zorlu dağa tırmanmak için mücadele verdi.

** Elbrus Dağı, Rusya Federasyonu toprakları içerisinde bulunuyor. Kabartay-Balkar Cumhuriyetine bağlı bir bölgede yer alıyor.

** Kabartay-Balkar Cumhuriyetine girebilmek için Rus vizesi yeterli. 

** İstanbul’dan 2 saatlik bir uçak yolculuğu sonunda, Rusya Federasyonu’na bağlı Kabartay-Balkar Cumhuriyeti’ni başkenti Nalçık’a iniliyor.

** Nalçık’ta taksi fiyatları çok ucuz. Tırmanışın başlayacağı Baksan Vadisi’ne 4 saatlik bir yol olmasına rağmen çok uygun bir fiyata taksi kiralanabiliyor.

** Taksici’ye asla “Elbrus’a gideceğinizi” söylemeyin. Çünkü bölgede Elbrus adında bir kasaba var. Taksi’ye söyleyeceğiniz güzergah Terskol Bölgesi.


BAKSAN VADİSİ VE TERSKOL

 

** Baksan Vadisi’nde tırmanış öncesi konaklayacağınız en ideal kasaba Ceget. Burada çok uygun pansiyon ve oteller var. Ayrıca yiyecek sorunu da bulunmuyor. 

** Elbrus Dağı’nın arka tarafı Gürcistan toprağı ve Batıda 50 km ileride Çeçenistan’ın başkenti Grozni var. Yani Baksan Vadisi bölgesi Çeçen ve Gürcü sınırına en yakın Rus toprağı.

** Tırmanış sırasında Gürcistan tarafından gelen top sesleri saat başı duyduk. Baksan Vadisi ve Ceget Kasabası’nda Rus topları hazır bekletiliyor.

** Elbrus Dağı Avrupa’nın en yüksek dağı olmasından dolayı birçok dağcıyı kendine çekiyor. Her sene dünyanın çeşitli yerlerinden gelen onlarca dağcı Elbrus’a tırmanmak için bölgeye geliyor.

** Baksan Vadisi’nde genelde çam ve iğne yapraklı ağaçlardan oluşan bitki örtüsü hakim. Buzul oluşumları 2000 metre civarındaki diğer bölgelerden daha gelişmiş. Ancak bu bölgedeki buzullar küresel ısınmadan dolayı yavaş yavaş eriyor.

** Bölge ekili arazi çok az. Sadece patates yetişiyor. Ceget ve Terskol köylüleri geçimlerini hayvancılıkla sağlıyor.

** Baksan Vadisi insanları genelde Rusça konuşuyorlar. Ancak kendi dilleri olan Balkarca kendi aralarında konuştukları bir dil. Kayak merkezi ve Avrupa’nın en yüksek dağına ev sahipliği yapmalarına rağmen İngilizce bilen hemen hemen yok.

** Terskol İlkokulu son derece modern eğitimin verildiği bir eğitim kurumu. 1900 metrede öğrencilere vals dersleri veriliyor.

** Baksan Vadisi aynı zamanda Rusya’nın en ünlü kayak merkezlerinden. Rusya’nın en ünlü kayakçıları burada yetişiyor.


ELBRUS DAĞI TIRMANIŞI

 

** Ceget’te bir gece kaldıktan sonra sabah taksiyle, çok uygun bir fiyata, Azau Kasabasına 10 dakikada ulaşıyoruz. Azau, 3700 metreye çıkabileceğiniz teleferiğin kalktığı kasaba.

** Baksan Vadisi’nde 2000 metre yükseklikteki Azau Kasabasından, 2 teleferik, 1 telesiyej değiştirerek 3700 metreye ulaşılıyor.

** Tırmanış, 3700 metredeki telesiyej istasyonlarının sonundan başlıyor. Aynı gün, 4300 metredeki Puriut 11 Kampına 1.5 saatte ulaştık.

** Aynı gün, 4700 metredeki Pastukov kayalıklarına aklimatizasyon (yüksekliğe alışma) tırmanışı yaptık ve Puruit 11 kampına geri indik. 

** Dağın iki zirvesi var. Doğu zirvesi 5630, Batı zirvesi yani ana zirve 5642 metre.

** Elbrus’a tırmanış ayları Temmuz ve Ağustos. Eylül ayında genelde daha az tırmanış yapılıyor. Elbrus’a kış erken geliyor.

** Dağda geçen sene biri Türk olmak üzere 16 dağcı hayatını kaybetmiş. Bu sene ölenlerin sayısı 5.

** 23 Eylül günü sabah 2.30’da 4300 metreden zirve tırmanışına başladık. 4800 metrede 12 Belçikalı dağcı ile birlikte tırmanışa devam ettik.

** Rota oldukça uzun ve bıktırıcı. Bu yüzden, Elbrus’a gelmeden önce çok iyi bir kondisyon şart.

** Tırmanışın tamamı kazma ve kramponlarla yapılıyor. Bazı yan geçişler tehlikeli olabilecek zorlukta.

** Tırmanış başlangıcından 8 saat sonra, son derece rüzgarlı bir havada Elbrus Dağı’nın Batı zirvesine yani Avrupa’nın en yüksek noktasına ulaştık. 5642 metre.

** Zirveden iniş oldukça zor ve problemli oldu. Su eksiği, uykusuzluk ve yüksek irtifaya bağlı oksijen yetersizliği bizi çok zorladı. Halüsinasyonlar içerisinde oldukça problemli bir iniş sonunda 4300 kampına ulaşıldı.

** Ertesi gün Elbrus Dağı tamamen bulutlar altında kaldı. Tırmanışa sabah başlayan Ukrayna ekibinin çoğu zirveye ulaşamadan kampa geri indi.

** Aynı gün teleferik kullanılarak önce Azau Kasabası’na, oradan Ceget Kasabası’na ulaştık.

** Tırmanış, normal standartlara göre çok hızlı gerçekleştirildi. 4 gün sürmesi gereken tırmanış 2 günde tamamlandı. 5000 metrenin üzerinde bir dağa bu kadar hızlı tırmanış önerilecek bir şey değil. İyi aklimatizasyon ve kondisyonla zirveye 6 saatte ulaşmak mümkün.

** Tırmanıştan sonra bölgedeki ünlü Kaşkataş Buzulu’nda 90 derece buz tırmanışı çalışmaları yapmak mümkün.

(Elbrus haritası)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.