Kazbek Tırmanışı

Kazbek Tırmanışı

** İstanbul’dan Tiflis’e THY seferleri mevcut.

Gidiş-dönüş ücreti 310 Euro. Uçak Pazartesi-Çarşamba-Cuma-Cumartesi-Pazar günleri saat 23.15’te. Yolculuk 2 saat.

** Türkiye’nin Gürcistan Büyükelçiliğinin telefonu: 0099532252072

** Gürcistan’ın para birimi Lari. 1 Lari, 1.8 Dolara denk geliyor.

** Tiflise Trabzon üzerinden kara yoluyla sadece 30 Dolara ulaşılabilir. Ancak yol İstanbul’dan 2.5 gün sürüyor.

** Kazbek Dağı, Gürcistan’nın başkenti Tiflis’ten 135 km uzakta ve 3.5 saat mesafede.

** Kazbek Kafkasya’nın Elbrus’dan sonraki en popüler zirvesi. Bir piramidi andırıyor ve yüksekliği 5047 metre.

** Kazbek’in tırmanış ayları Haziran-Temmuz-Ağustos.

** Dağa en yakın yerleşim bölgesi Kazbegi-Gergedi Köyü. Köy 1800 metre yükseklikte. Köyde 2 adet otel bulunuyor.

** Turkcell, Kazbegi-Gergedi köyünde çekiyor. Ama dağın daha yüksek irtifalarında telefonla konuşmak söz konusu değil.

** Köyün 50 metre yukarısında dağcılar için yapılmış oldukça konforlu bir dağ evi var. Dağ evi iki katlı. Giriş katında yemek masası, ocak, temiz su ve daha önce gelen dağcıların bıraktığı bolca yiyecek bulunuyor. Ayrıca su ısıtıp duş alma imkanı da var. Üst katta son derece konforlu yataklar ve bolca battaniye var. Burada uyku tulumu açmaya gerek yok.

** Dağ evinin son derece iyi niyetli ve tok gözlü bir bekçisi var. Zurabi, 53 yaşında ve dağ evinden sadece 10 metre aşağıdaki evde yaşıyor. Zurabi her türlü ihtiyacı gidermede yardımcı oluyor. Dağ evinin geceliği sadece 10 Dolar.

** Zurabi, eğer istenirse ertesi günkü tırmanış için katır ayarlayabiliyor. Katırlar yükleri Gergedi Buzulu’nun başına yani 3100 metreye kadar götürebiliyor. Aldığı ücret sadece 15 Dolar.

** Tırmanış 1850 metredeki dağ evinden başlıyor. 1900 metredeki kilisenin yanından geçtikten sonra 2900 metredeki kampa kadar patika yollardan oldukça rahat bir yürüyüş yolu var.

** 2900 metredeki düz ve korunaklı alanda ilk kamp yeri bulunuyor. Kamp bölgesinden 2 dakika uzakta Gergedi Buzulu’ndan akan buzul suları var. Kamp yeşillikler içinde ve oldukça etkileyici bir manzarası var.

** 2900 metreden 3700 metredeki Meteo istasyonuna ulaşmak oldukça zahmetli. Kamp alanından 200 metre sonra Gergedi Buzulunun üzerinden yapılan yürüyüşün her on metresinde bir buzul çatlakları bulunuyor. İyi havada pek sorun yaratmayan çatlaklar sisli havalarda oldukça tehlikeli olabiliyor.

** Gergedi buzulu paralel geçildikten sonra 80 metrelik bir çarşak tırmanışı ile Meteo kampına varılıyor.

** Meteo Kampı, son derece geniş taştan bir barınak. Yaklaşık 60 dağcıyı barındırabiliyor. İçeride 15 kadar oda ve bir de yemek odası bulunuyor.

** Zirve tırmanışı oldukça uzun ve zahmetli. Bu yüzden dağa antrenmanlı ve formda gitmek şart. Meteo kampından irtifa alarak dağın çevresi dolaşılıp kuzey yüzüne geçiliyor. 4400 metreden sonra uzun bir kulvardan tırmanılıyor. Dağın son 100 metresi 45 derece eğimli buz bir kulvar. Sonra bir sırt sisteminden zirveye yürünüyor.

** 4000 metreden itibaren iple yürümek şart. Buzul çatlakları oldukça tehlikeli. Son 100 metrede rotanın durumuna göre sabit hat kurulabilir.

** Zirve tırmanışı performansa göre 6-9 saat arası değişiyor. İniş yaklaşık 3 saat.

(Kazbek haritası)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.