Chamonix Kasabası

Chamonix Kasabası

** Chamonix Kasabası 1700’lü yıllarda teknik dağcılığın doğduğu ve geliştiği bölge olması nedeniyle dünya dağcılığı için çok önemli bir yere sahip. Bir dağcı için Chamonix Kasabasına gitmek bir Müslüman için hacca gitmekle aynı şey.

** Chamonix Kasabası Fransa’nın İsviçre ve İtalya sınırlarına çok yakın bir konumda. Chamonix üs olarak kullanılarak bölgedeki;

Mont Blanc – 4807 metre

Mont Maudit – 4465 metre

Dome du Gouter – 4304 metre

Mont Blanc du Tacul – 4248 metre

Aiguille du Bionassay – 4052 metre

Aiguille du Midi – 3842 metre

Aiguille du Blaiterre – 3522 metre

Aiguille du Plan – 3673 metre

Col du Plan – 3475 metre

dağlara tırmanılabilir.

 


ULAŞIM

 

Chamonix Kasabası’na ulaşmak için üç yol var.

** Birincisi, İstanbul’dan Fransa’nın Lyon şehrine gitmek. Yüksek sezonda uçak bileti fiyatları çok pahalı. Dağ evlerinde yerim ayırtıldığı ve 23 Ağustos’ta bölgeye gitmem gerektiği için uçak biletini gidiş-dönüş 426 Euro gibi yüksek bir fiyata almak zorunda kaldım. Ancak Eylül’de uçak fiyatları 300 Euro’ya kadar düşüyor.

** Lyon uçak bileti için Trek Turizm Laleli 0212 518 08 89 – (6 taksit yapabiliyorlar) Sezona göre bilet fiyatları 300-430 Euro arası değişiyor. Ayrıca Trek Turizm vize işlemlerini de hallediyor.

** Lyon hava alanından Havaş benzeri bir otobüsle Lyon Part Dieu yani Lyon tren istasyonuna gidiliyor. Otobüs fiyatı 8.40 Euro.

 

** Lyon Part Dieu’dan St Gervais aktarmalı bir hızlı trenle 4 saatte Chamonix kasabasında olunuyor. Tren, Fransa’nın en güzel kasabalarından geçiyor. Tek kelimeyle harika bir yolculuk. Tren bileti fiyatı 34.50 Euro

Yani bu yolla sabah İstanbul’dan çıkıp akşamüstü Chamonix’te olmak mümkün.

Ayrıca Lyon Saint Exupery’den araba kiralanabilir.

** İkinci yol, Chamonix’e İsviçre’nin Zürih şehrinden ulaşmak. Zürih’ten Chamonix arabayla sadece 2 saat. Zürih’ten oldukça uygun fiyatlara araba kiralanabiliyor. Ancak bu yolun zorluğu Shengen vizesi yanında bir de İsviçre vizesi almak zorunda olmak. Birkaç saatlik fazladan yol için bu zahmete değmez bence.

** Üçüncü yol ise hiç uçak kullanmadan bölgeye arabayla gitmek. Önce İstanbul’dan Çeşme’ye sonra Çeşmeden kalkan feribotla 22 saatte İtalya’ya oradan 5 saatte Chamonix Kasabasına ulaşmak mümkün.


KONAKLAMA

 

** Chamonix Temmuz ve Ağustos aylarında beklide Avrupa’nın en pahalı bölgesi oluyor.

** Bu dönemlerde Chamonix merkezindeki tek yıldızlı bir otelin fiyatı günlük 52 Euro. Odalarda duş ve tuvalet var. Bazılarında sadece tuvalet var. Duş ise koridorda.

** Tek yıldızlı otellerin fiyatları yüksek sezon dışında 29 Euro’ya kadar düşüyor.

** Yüksek sezonda otel bulmak büyük problem. Bu yüzden 15 gün önceden internet’ten rezervasyon yaptırmak çok mantıklı.


** Hotel Louvre: 1 yıldız

tel: 0033 450 53 00 51

e-mail: louvre@wanadoo.fr

adres: Impasse de l’Androsace 74400 Chamonix Mont Blanc France
fax : 0033 450 53 70 39
web: www.hoteldulouvre.fr


** Hotel Touring: 2 yıldız

tel: 0033 450 53 59 18

e-mail: hoteltouring@aol.com

adres: 95 Rue Josept Vallot 74400 Chamonix Mont Blanc France
fax : 0033 450 53 97 71
web: www.hoteltouring-chamonix.com

** Chamonix merkezindeki bazı oteller oldukça lüks. Bu otellerin bir günlük fiyatları 200 Euro’nun üzerinde.

** Parası olmayanlar içinse Chamonix’e 20 dakika yürüme mesafesi uzaklıkta hosteller bulunuyor. Özellikle tek başınıza bölgeyi gittiyseniz bu hostellerde ucuz fiyata kalabilirsiniz. Ancak bu durumun  dezavantajı  odayı tanımadığınız dört kişiyle paylaşacak olmanız.


Bu hostellerden en temiz ve en ünlüsü Chamoniard Volant günlük ücreti 12 Euro.

tel: 0033 450 53 23 35

e-mail: mail@chamoniard.com

adres: 45 Route de la Frasse 77400 Chamonix France
web: www.chamoniard.com


CHAMONIX KASABASI BİLGİLERİ

 

** 1786 yılından beri Mont Blanc zirvesine binlerce dağcının ayağının deydiği bir dağ. Gelişen dağcılık teknikleri ve Alp Dağlarında yeşeren Alpinizm (Bir dağın en kısa rotasından, en az yükle ve en kısa zamanda tırmanma sitili) tüm dünyaya yayıldı.

** Günümüzde Chamonix kasabası her yıl yüzlerce dağcıyı ve kış sporcusunu ağırlamaya devam ediyor. Her yıl Alplerin en yüksek dağı Mont Blanc başta olmak üzere, Grands Jorasses, Aiguille de Bionnassay, Aiguille Verte gibi önemli zirvelere tırmanmak isteyen dünyanın çeşitli yerlerinden gelen dağcılar önce Chamonix kasabasına uğruyor.

** Dağcılık Fransa’nın bu bölümünde ciddi bir turizm geliri ve yıllık gelir Fransa’nın turizm gelirinin ciddi bir bölümünü oluşturuyor.

** Chamonix, 1100 metre yükseklikte sıra dışı bir Fransız kasabası.

** Kasabadaki her şey dağcılık ve doğa sporları turizmi üzerine kurulu. Adım başı bir doğa sporları mağazası karşınıza çıkıyor. Mağazalar özellikle dağcılar için inanılmaz seçeneklerle dolu. Her çeşit giysi, teknik malzeme ve diğer doğa sporları malzemesi gayet uygun fiyatlara satılıyor.

** Chamonix’te gezinen insanların ortak özelliği üzerlerindeki kıyafetler. Spor giyinmeyen, üzerinde polar malzeme olmayan insan yok gibi. Kadınlar bilinen Fransız kadın imajının çok dışında. Rahat bir polar pantolon, Gore Tex yağmurluk kadınların tercih ettiği en gözde giyim malzemeleri. Chamonix’te yaşayan kadınların hemen hemen hiç makyaj yapmadıklarını da unutmamak gerek.

 

** Bunun yanında insanlar son derece sağlıklı bir görüntüye sahip. Hemen hemen herkes başta dağcılık olmak üzere doğa sporların her türlüsüyle uğraşıyor.

** Dağcılık, yamaç paraşütü, treking, kaya tırmanışı, bisiklet en çok tercih edilen doğa sporları.

** Chamonix’de doğa sporlarıyla sadece gençler uğraşmıyor. 70 yaşını aşmış kadın-erkek Fransızlar toplu halde dağlarda yürüyüşler yapıyorlar. Hatta çevredeki zirvelere tırmanışlar yapanlara bile rastlanıyor.

** Chamonix’te Fransız kasaba mutfağının çok lezzetli örneklerini bulmak mümkün. Özellikle Brüksel usulü midye mutlaka tadılması gereken bir Chamonix yemeği. Ismarlanan bir tabak yemekle çok rahat karın doyurulabiliyor. Ancak restoranlardaki yemeklerin oldukça pahalı olduğunu söylemek mümkün. Fransız Alplerine has ‘Tartiflette’ veya ‘Raclette’ yemeklerinin mutlaka tadılması gerek. Parası az olan turistler önce ucuz bir sandviççi de yemeklerini yiyip, sonra restoranlara kahve içmeyi tercih ediyor.

** Chamonix’i dağcılar için önemli kılan bir özelliği de çok zengin bir dağcılık müzesine sahip olması. Alpin Müzesi’de dağcılık malzemelerin ilk örnekleri yer alıyor. İlk Alp dağcıların kullandığı kazma, krampon, emniyet kemeri ve çantalar müzenin en değerli eserleri. 1700’lü yıllardaki dağcılık üzerine çekilmiş birçok siyah-beyaz fotoğrafı Alpin Müzesinde bulmak mümkün. Ancak müzenin kötü bir özelliği var. İçeride fotoğraf çekmek veya görüntü almak yasak. Müze sadece 4 Euro verilerek gezilebiliyor. Öğrenciler herhangi bir ücret ödemek zorunda değil.

** Mont Blanc’a tırmanış yapmak istemeyip tehlikesiz patikalarda treking yapmak isteyenlerin seçenekleri oldukça fazla. Les Houches’ten başlayan treking parkurları Bellevue’ye kadar uzanıyor. Trenle Nid d’Aigle’ye çıkanlar Aiguille du Bionassay buzulunu ziyaret edebilirler. Buzul özellikle fotoğraf severler için bulunmaz bir alan.

** Nid d’Aigle bölgesindeki yaban dağ keçilerine çok yaklaşarak onları görüntülemek mümkün. Genellikle dağların çekingen hayvanları dağ keçilerine Mont Blanc’da dünyanın hiçbir yerinde olmadığı kadar yakın olunabiliyor.

** Chamonix vadisinden tüm heybetiyle yükselen Aiguille du Midi dağı çıkılması en kolay Alp zirvesi. Aiguille du Midi’ye çıkmak için kas gücü veya özel teknik malzemelere sahip olmak gerekmiyor.

** Chamonix’ten kalkan teleferik yolcularını sadece bir istasyon değiştirerek yaklaşık 20 dakikada 3840 metreye ulaştırıyor. Teleferikle yukarı çıkarken nefis buzul oluşumlarını ve tüm Chamonix Vadisi tüm görkemiyle ayaklar altında.

** 3840 metredeki kule olağanüstü bir görüntüye sahip. Bulutların üstünde Chamonix Vadisini, Grands Jorasses, Aiguille de Bionnassay, Aiguille Verte gibi zirveleri ve İsviçre sınırlarındaki Alplerin en ünlü dağlarından Matterhorn’u görmek mümkün.


CHAMONIX DAĞ REHBERLERİ

 

** Chamonix kasabasına uğrayanların en önemli amacı çevredeki ünlü zirvelere tırmanış yapmak. Tırmanışa başlamadan önce Chamonix’teki “Dağ Rehberleri Bürosu”na uğrayıp hava raporunu almak şart. Alplerin sürekli değişen havasını önceden öğrenmek çıkış güvenliği açısından çok önemli.

** Chamonix’in merkezinde bulunan Dağ rehberleri Bürosu 3 katlı ve son derece gelişmiş bir dağcılık merkezi. İlk katında Dağ Rehberleri Bürosu faaliyet gösteriyor.

** Mont Blanc ve çevredeki dağları çok iyi bilen rehberlerin bulunduğu ofisin en kalabalık dönemi yaz mevsimi. Mont Blanc’a tırmanmak isteyen yabancı dağcılar buraya uğrayıp rehber talebinde bulunabiliyor.

** Rehber fiyatları çok abartılı değil. 2 kişi için 1 rehber 640 Euro ücret alıyor. 3 kişilik bir ekip için rehber sayısı 2 olmak zorunda. Tabii 2 rehber için fiyatta iki katına çıkıyor.

** Üçüncü katta Mont Blanc ve çevredeki dağlar hakkında bulunabilecek her türlü bilginin mevcut olduğu çok geniş bir kütüphane bulunuyor. Fransa Alpleri ve Chamonix Vadisinin ayrıntılı bir maketinin de bulunduğu oda bir dağcının uzun saatlerini geçirebileceği kadar huzurlu.

 

** Hemen yanda, üç odadan oluşan meteoroloji bölümü var. Mont Blanc silsilesindeki tüm hava olaylarını inceleyip değerlendirebilen aygıtlara sahip bölüm oldukça gelişmiş sistemlerle dolu.

** Chamonix Dağcılık Ofisi Telefonu  – 0033 450 53 22 08

** Diğer hava durumu bilgileri www.chamonix.com adresinden alınabilir.


VİZE

 

Fransa’ya gitmek için Shengen vizesi almak gerekiyor. Pasaportunda daha önceden Shengen’i olanlar için 40 Euro karşılığında bilet satan firmalar vize alıyor. Ancak daha önceden vizesi olmayanlar kendileri başvurmak zorunda. Vize işlemleri özellikle yazın 1 hafta kadar sürebiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.