Pico de Aneto

Pico de Aneto

** Pico de Aneto, İspanya sınırları içerisinde ve Pirenelerin en yüksek dağı. İspanya’nın Fransa sınırındaki, Huesca Bölgesi’nde bulunuyor. Yüksekliği 3404 metre.** Pico De Aneto’ya, Barcelona ya da Fransa’nın Tolousse şehrinden ulaşılabiliyor.

** İstanbul’dan Barcelona’ya 3.5 saatlik bir direkt uçuşla ulaşılabiliyor. Ben Barcelona’ya Lufthansa ile Münih üzerinden aktarmalı 6 saatte ulaştım.

** Öncelikle Barcelona Havaalanı’ndan otobüsle Sants Estacio Garı’na ulaşmak gerekiyior. Sants Estacio büyük bir tren garının hemen yanında bir otobüs terminali var. Pico De Aneto’ya en yakın yerleşim bölgesi olan Benasque Kasabası’na her gün saat 6.45 ve 13.00 teki otobüsler buradan kalkıyor.

** 13.00 otobüsünü yakalamak için uçaktan iner inmez bir taksiye bindim ve 20 euro’ya Sants Estacio’ya ulaştım ve otobüsü yakaladım. Vaktiniz varsa havaalanından kalkan otobüsler sizi 7 Euro’ya Sants Estacio’ya ulaştırıyor.

** Barcelona-Sants Estacio’dan kalkan otobüs önce Barbastro Kasabası’na oradan da Benasque Kasabası’na toplam 6 saatte ulaşıyor.

Barcelona – Barbastro – 13 euro

Barbastro – Benasque – 8 euro


BENASQUE KASABASI

 

** Benasque harika bir dağ kasabası. Kasabada her türlü sosyal imkan mevcut. Dağ Kasabası olması nedeniyle en çok dağcılık malzemesi satan dükkanlar var. Oteller son derece temiz ve hesaplı, yiyecekler ise Türk damak zevkine uygun.

** Benasque’de geçirdiğim iki gece de kaldığım otel, kasaba merkezinin hemen girişindeki iki yıldızlı Llibrada Hotel. Günlük fiyatı 32 euro. Hemen altındaki restoranda istediğiniz her türlü yerel yiyeceği bulabilirsiniz.

Hotel Llibrada: Av. Francia N-1 Benasque – Huesca  Tel: 974551211

** Benasque’de en çok dikkat edilmesi gereken konu yabancı dil sorunu. Hemen hemen hiç kimse İngilizce bilmiyor. Çok nazik insanlar ancak restoran çalışanlarıyla bile anlaşamıyorsunuz. Hatta bir çay siparişi vermek bile çok zor. Bu yüzden bölgeye giderken birkaç İspanyolca kelime öğrenmek şart.

** Pico de Aneto’ya tırmanmak için Benasque’den La Besurta bölgesine ulaşmak gerekiyor. Benasque’den belirli aralıklarla kalkan otobüsler sizi yaklaşık bir saatte La Besurta’ya götürüyor.

Otobüs’ün kalkış saatleri  4.30 – 7.30 – 9.00 – 11.00 – 14.30 – 18.00

Benasque – La Besurta otobüs 7 euro.


RENCLUSA DAĞ EVİ 

 

** La Besurta bölgesi araçla ulaşabileceğiniz son nokta. Buradaki ahşap büfe durak karışım bir yerden başlayacağınız yürüyüşle 40 dakikada La Renclusa Dağ Evine ulaşabiliyorsunuz. Bu yüzden La Besurta’ya çok da erken saatlerde gelmeye gerek yok. Çünkü yürüyüş oldukça kısa.

** 40 dakikalık kısa yürüyüş sonunda 2140 metredeki La Renclusa dağ evine ulaşıyorsunuz. La Renclusa içinde 100 yatak olan, her türlü yiyeceğin bulunduğu tam konforlu bir dağ evi.

** Dağ evinin bir gecelik ücreti 16 euro.

La Renclusa Tel: 974344646

** La Reclusa’da sabah öğle ve akşam yemeklerini son derece uygun fiyatlara yiyebilirsiniz. Öğünler oldukça doyurucu. Salata, fasulye ve et yemeğinin sonunda oldukça doymuş şekilde yemek salonundan çıkıyorsunuz.

** Dağ evindeki odalarda iki kişilik ranzalar bulunuyor. Her odada 14 kişi kalabiliyor. Tabii bir kişinin horlaması bile tüm geceyi uykusuz geçirmenize yol açabiliyor.

** La Renclusa’ya ulaşacağınız ilk gün vakit geçirmenin en iyi yolu, çevreyi gezmek. Dağ evinin hemen karşısındaki kaya içine oyulmuş küçük kilise mutlaka ziyaret edilmeli.

** Dağ evinin hemen yanından geçen buzul deresini takip ederek 100 metre yükseldiğinizde 2250 metre yüksekliğindeki harika bir dağ gölü ile karşılaşıyorsunuz. Göl, ünlü Maldeneta Dağı’nın hemen eteğinde bulunuyor.


PICO DE ANETO TIRMANIŞI 

 

** Sabah saat 3’te uyanana dağcılar, yapılan kahvaltıdan sonra tırmanış hazırlıklarına başlıyor. Tırmanış çantasında, kazma, krampon, kask ve en az 1.5 litre su bulunması şart. Bazı dağcıların kask ve kazma’ya ihtiyaç duymuyor.

** Tırmanışın ilk 150 metresi patika tırmanışı. Renclusa Dağı’nın sırtına ulaştığınızda dar bir boğazdan 100 metrelik bir iniş yapıyor ve Aneto Buzulu’na ulaşıyorsunuz. Dar boğazdan buzula kadar olan yol son derece dolambaçlı. Bunun nedeni her yere konulan rota işaretleri. Tırmanan her dağcının ayrı bir yerlere koyduğu işaretlerden dolayı doğru rotanın neresi olduğunu anlayamıyorsunuz.

** Aneto Buzulu’nun başlangıcı 3100 metre yüksekliğinde. Buzula girmeden küçük bir mola verip kazmalar çıkıyor ve kramponlar takılıyor.

** Buzul geçişi sırasında gerek sert buz gerek buzul çatlakları nedeniyle bazı dağcılar iple birbirine bağlandı. Tek başıma tırmandığım için benim böyle bir şansım yoktu. 

** Buzulun eğimi en fazla 25 derece. Buzul rotası üzerinde derin çatlaklar bulunmadığı için bazı dağcılar kramponsuz tırmanmayı denedi. Olası bir düşmede ölümcül bir yara alma riski az. Ama yinede kramponsuz tırmanış güvenli değil. En azından krampon takmak tırmanışın bu bölümünün rahat geçilmesini sağlıyor.

** Buzul geçişini tamamlayıp ve Aneto’nun ana kütlesine geldiğimizde zirveye sadece 150 metre kalıyor. Birkaç kolay kaya geçişi’nin ardından Pirenelerin en yüksek noktasına ulaşılıyor.

** Zirve 3404 metre yükseklikte. 25 kişi başladığımız tırmanışı 21 kişi başarıyla tamamladık. Dört kişi çeşitli sebeplerle geri dönmek zorunda kaldı. Zirve tırmanışı yanlış rotalara saptığımız için 6 saat sürdü. Ancak zirvenin ortalama süresi 5 saat.

** Zirveden inişi de rotalardaki yol işaretleri yüzünden oldukça problemli. İniş sırasında yine rotayı kaybediyor ve 21 kişi olmadık yerlere sapıyoruz. Bu yüzden 6 saat süren tırmanışın inişi 8 saat sürüyor. Normal iniş süresi ise 3 saat.

** Renclusa dağ evine varan dağcılar genellikle geceyi burada geçiriyor. Ben akşam üzeri Besurta’ya inip son otobüsü yakalıyor ve Benasque’deki otelimde geceyi geçirmeyi tercih ediyorum.

** İspanya’nın doğu bölgesine 1 haftalık bir zaman ayırdıysanız 4 günlük bir tırmanış sonunda 3 günü Barcelona’ya geçirebilirsiniz. Tırmanış sonrası Barcelona gezisi şiddetle tavsiye edilir.

** İspanya Türk Büyükelçiliği: 0034 913 198 064

(Pico de Aneto haritası)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.