Bavyera Alpleri, Alpspitze Dağı Tırmanışı

Bavyera Alpleri, Alpspitze Dağı Tırmanışı

** İstanbul-Münih arası uçak yolculuğu (2.30 saat)

** THY gidiş dönüş uçak bileti Atatürk Havalimanından (270 Euro)

** Sun Air’le Sabiha Gökçen’den Münih (200 Euro)

** Münih Havaalanı- Münih tren istasyonu Houptbahnof arası otobüs 10.5 Euro ve 35 dakika.


GARMISH-PARTENKIRCHEN KASABASI

 

** Mühih Houptbahnof Tren Garı- Garmish Partenkirchen Kasabası arası tren yolculuğu 1.5 saat ve yolculuk ücreti 18 Euro.

** Bavyera, Almanya’nın güneydoğu sınırında yer alan bir eyalet.

Bavyera Alpleri eyaletin güney kısmında bulunuyor.

** Bavyera Eyaletinin en büyük şehri Münih. Münih Almanya’nın üçüncü büyük şehri. Bavyera’nın diğer önemli şehirleri Nürnberg, Ausburg ve Regensburg.

Bavyera yüksek platolar ve orta yükseklikteki dağlardan oluşuyor. Halk genelde tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor.

** Garmisch-Partenkirchen Bavyera’nın en popüler kasabası. Garmisch ve Partenkirchen iki ayrı kasaba. Bu kasabaları tren yolu ayırıyor.

** Garmisch-Partenkirchen kasabasında otel ve pansiyon fiyatları gayet uygun

bir Türk’ün işlettiği Ludwigshof Pansiyon 30 Euro.

 

Adres: Ludwigsstrase 88,  82467 Garmisch-Partenkirchen

Telefon: 0049 8821 2703     www.ludwigshof-gap.de

** Garmisch-Partenkirchen yazın kaya tırmanışı, dağcılık, kaya tırmanışı, yamaç paraşütü, trekking, bisiklet.

Kışın, kayak başta olmak üzere tüm kış sporlarının yapıldığı bir doğa sporları merkezi.

** Kasaba bir hayli gelişmiş. Her türlü spor ve dağcılık malzemelerinin dışında her türlü ihtiyacınızı giderecek kadar mağaza ve alışveriş merkezi bulunuyor.

** Kasabada akşam yemeği saat 7 gibi yenmeye başlıyor. Saat 10’dan sonra kasaba sessizliğine bürünüyor. Bu saati geçerseniz açık restoran bulmakta zorlanırsınız.

** Kasaba’da oldukça fazla Türk bulunuyor. Dönerci, pansiyoner ve taksicilik Türklerin en çok yaptığı meslekler. Türklerle çevre hakkında bilgi alıp sohbet etmek kasabayı daha kısa sürede tanımakta size çok yardımcı oluyor.

** Almanya’nın en yüksek dağı 2962 metre yüksekliğindeki Zugspitse’ye Garmisch-Partenkirchen Kasabası’ndan tırmanılıyor. Ancak bu zirve zorlu görünüşüne rağmen dağcılar için pek de popüler değil. Çünkü bir dağ treni sizi kasabadan Zugspitse’nin zirvesine kadar götürebiliyor.


ALPSPITZE TIRMANIŞI

** Garmisch-Partenkirchen Kasabasına gelen dağcıların tercih ettikleri zirve Alpspitze. 2628 metrelik yükseklikteki zirve, Bavyera Alpleri’nin en çok rağbet gören zirvesi.

İlk tırmanışı 1825 yılında J. Burger tarafından, dağın doğu sırtından yapılmış.

** Alpspitze’ye birçok farklı rotadan tırmanış yapılabiliyor. Bu rotalardan en teknik olanı kuzey duvarı.

** Kuzey ve doğu rotaları için tırmanışların genel çıkış merkezi 2030 metredeki Osterfelderkopf dağ evi. Garmisch-Partenkirchen’den teleferikle ulaşılabilen Osterfelderkopf’tan kuzey duvarına ve doğu sırt rotasına geçilebiliyor.

** Doğu sırt rotasına bir başka geçiş Kreuzeck bölgesinden yapılıyor. 1651 metrelik bölgeye yine Garmisch-Partenkirchen kasabasından teleferikle ulaşılabiliyor.

 

** Garmisch-Partenkirchen’den teleferik bölgesi 4 km. Bu yüzden otobüs tercih edilmeli. Kasabadan teleferik bölgesi 15 dakika sürüyor. Taksinin 11 Euro, otobüsün 1.5 Euro ücreti var..

** Teleferikle, Garmisch-Partenkirchen ve Kreuzeck arası 10 dakika sürüyor ve gidiş-dönüş 20 Euro.

** Teleferikle 1651 metre yükseklikteki Kreuzeck’ten başlayan tırmanış Hoch Alm dağ evini takiben, kuzey duvarının devamı olan kütleye kadar basit bir yürüyüşle devam ediyor. 150 metrelik bu kütle demir halatlarla dağcılar için güvenli bir hale getirilmiş. Bu parkur 4+ kaya tırmanışı gerektiriyor.

** Parkur bitiminde sonra Alpspitze Dağı’nın doğu rotası üzerindeki Bernadeinspitze zirvesi var. Bu zirve oldukça kolay ulaşılabilir konumda ve kaya tırmanmadan da çıkılabilecek bir rotası mevcut.

** Kaya tırmanışı bitiminde Alpspitze Dağı’nın doğu yüzü rahatlıkla görülebiliyor. Buradan sonra basit kaya tırmanışı yapılması gereken doğu sırtı en rahat çıkılacak rota.

** Doğu sırtı Osterfelderkopf’tan tırmanışa geçen dağcılarında kullandığı rota. Osterfelderkopf’tan dağın kuzey duvarından yan geçiş yapılarak doğu sırtı rotasına geçilebiliyor. Bu yan geçişte emniyet kemeri kullanmak şart.

** Doğu sırtı yerine zirve çanağından da tırmanış yapılabilir. Dağın bu yüzeyi, küçük ve kaygan taşlardan oluşuyor. Bu yüzden bir hayli eziyetli.

** 1651 metre yükseklikteki Kreuzeck’ten Doğu sırtını takip edilerek yapılan tırmanış normal şartlarda 3 saatte tamamlanıyor. Tırmanış sırasında basit kaya tırmanış parkurları var. Ancak buraları da çelik halatlarla güvenli hale getirilmiş.

Ben zirveye 2.30 saatte ulaştım.

** Alpspitze zirvesi, 2628 metre yükseklikte. Zirve, Doğu Sırtı, Doğu Duvarı, Doğu Çarşağı ve Kuzey Duvarı’nda gelen dağcılardan dolayı bir hayli kalabalık.

** İnişi çarşaktan yapmak daha kolay ve güvenli. Çarşaktan inildikten sonra 150 metrelik kaya kütlesini çok dikkatli inmek gerekiyor. Çünkü rota ıslak ve kaza riski bir hayli fazla.

** İniş toplam 1.30 saat sürüyor. İniş sonrası Hoch Alm Dağ evinde bira içip muhteşem gulaş yemeğinden yemek büyük keyif.

Yemeğin sonunda elinizde Alman birası, şezlonglarda dağa bakıp güneşlenmek tırmanışın en büyük ödülü.

 

(Bavyera Haritası)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.